05 Май 2024, 01:44 Днес (1) | Вчера (0)

Евроминистри през февруари в София за бъдещето на енергийните проекти

19 Януари 2015 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2015, 08:59
Под лиценза на creativecommons

През февруари в София ще се проведе среща на енергийните министрите на страните от ЕС с поне един или двама еврокомисари за енергийния съюз и бъдещето на големите енергийни проекти в Европа

Това съобщи вицепремиерът и министър по еврофондовете Томислав Дончев пред БНТ.

В тази критична ситуация геополитическите рискове за България и значението й нарастват много, това обяснява и серията от чуждестранни визити, коментира Дончев. През миналата седмица в София бяха британският външен министър Филип Хамънд и държавният секретар на САЩ Джон Кери, а през следващата седмица се очаква и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На въпрос дали допуска София да бъде пощенска кутия между Запада и Русия и чрез нея те да си говорят вицепремиерът отговори: "Това, което не искаме да бъде София и цяла България, е разменна монета." Той допълни, че пощенската кутия предполага едно пасивно участие в процеса, а България е активен участник във всичко, което се случва.

В краткосрочен план той не смята, че можем да постигнем енергийна независимост и въпросът е България да има избор, като има и друг газ освен руския. Като един от приоритетите Дончев посочи изграждането на интерконектори в съседните държави, като най-приоритетен е интерконекторът с Гърция. България има много какво да направи в енергетиката и енергийната независимост не е единствената ни задача, каза още той. И напомни, че в програмата на това правителство има заложена либерализация на енергийния пазар.

Вицепремиерът заяви, че темата за отпадането на мораториума за проучването за шистов газ не е била дискутирана. Позицията и на премиера, и на правителството е ясна, каза той. Според него в момента няма основание за преразглеждане на мораториума. Дончев обясни, че ако след години се появи доказано безопасна технология, можем да преразгледаме нещата. Той каза, че добивът на шистов газ е атрактивен само при много по-висока цена на петрола.

Трансатлантическото споразумение би могло да витализира европейската икономика и би могло да донесе взаимни ползи и за САЩ, и за Европа", смята Дончев. Според него въпросът е, когато се предвижда споразумението, да няма "бели петна", които са неизвестни на широката публика, и да има гаранции за част от рисковете, които се дискутират.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив