Производителите вече му слагали и желатин
България не е запазила киселото мляко като типично български продукт в европейското патентно ведомство, стана ясно след проверка на "Новинар". Това означава, че уникалната българска стока не е
защитена от ментета. Европа е отказала да регистрира търговската ни марка, защото се произвеждала в цял свят. Според патентните експерти киселото ни мляко било идентично с "Йогурт", който можел да
се купи по целия свят. Страната ни е поискала традиционната ни храна да бъде защитена под името "Български йогурт". На това обаче се противопоставили британските производители. Те твърдяли, че
нашето мляко било кисело, а тяхното - "по-меко".
Млекопроизводителите в България вече не използват бактерията "лактосбацилус булгарикус" при закваската на кисело мляко, каза за "Новинар" Георги Георгиев, който до преди две години оглавяваше
Асоциацията на млекопреработвателите. Той обясни, че в млякото добавяли протеини от водорасли, модифицирано нишесте или пък желатин. Те стягали млякото и му придават "по-мек" вкус, който се
доближава повече до млечните кремове, които се търсели в Европа.
България е договорила с Европейския съюз квота за производство на около 1 млн. тона мляко. Отделно ЕС ще ни подпомага в производството на още 300 000 тона, които ще се употребяват за захранване на
млекодайните животни.