19 Април 2024, 22:06 Днес (10) | Вчера (11)

Европарламентът гласува резолюция за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии

31 Май 2013 16:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 31 май 2013, 16:10
Под лиценза на creativecommons

Евродепутатите настояват в документа държавите членки да въведат или да поддържат диверсифицирани пенсионни схеми и се подчертава ролята на обществените пенсионни системи за осигуряването на достоен начин на живот за всички

Една трета от населението на Европейския съюз е на възраст над 55 години. Устойчивостта на пенсионните схеми е заплашена от демографските тенденции за застаряване на населението и от ограничените публичните финанси. Пенсионното осигуряване е отговорност на държавите членки поотделно, но е нужен механизъм за координация от ЕС, особено в контекста на програмите за реформи и стабилност. Това заяви Риа ОменРойтен, докладчик за резолюцията на Европейския парламент за гарантиране на адекватни, сигурни и устойчиви пенсии.

 

Икономическата криза и предизвикателствата, свързани с все по-застаряващото население, разкриха слаби места както при частните, така и при обществените пенсионни схеми, заявиха евродепутатите в резолюцията. Те настояха държавите членки да въведат или да поддържат диверсифицирани пенсионни схеми и се подчертава ролята на обществените пенсионни системи за осигуряването на достоен начин на живот за всички.

Евродепутатите препоръчаха държавите членки да въведат "многостълбов" пенсионен подход, комбиниращ публично пенсионно осигуряване в първия стълб, допълнителни пенсии от колективни договори, работодатели или законодателни изисквания във втория стълб и частни спестявания в третия.

Дори и при сценарий за дългосрочен нисък икономически растеж, който да накара държавите членки да консолидират бюджетите си, публичното пенсионно осигуряване трябва да продължи да бъде гаранция за достоен начин на живот, заявиха представителите на Европарламента.

Те подчертаха, че публичните пенсии остават основен източник на приходи за пенсионерите и изразиха съжаление, че бялата книга на Европейската комисия по темата не е адресирала достатъчно категорично нуждата от стълб в осигуряването, който да не позволява изпадането в бедност.

В резолюцията представителите на Европарламента настояха евродепутатите настояха Еврокомисията да извърши всеобхватен обзор на националните предпазни системи и мерки, и ако има големи несъответствия, да направи предложения за подобрено законодателство на ЕС, за да осигури въвеждането в ЕС на изцяло изпитани механизми за проста, икономична и пропорционална защита на правата по професионалното пенсионно осигуряване

Евродепутатите осъдиха и драстичните съкращения в бюджетите на държавите, пострадали най-силно от кризата, които доведоха много пенсионери до бедност.

Увеличаването на заетостта чрез поетапното премахване на схемите за ранно пенсиониране или даването на възможност на хората при желание да работят и след пенсионна възраст, е необходимо, за да може да се финансира адекватна, сигурна и устойчива пенсионна система, се казва още в резолюцията.

Резолюцията подчертава и нуждата от гаранции, че служителите, работили в чужбина, ще могат да придобиват и запазват пенсионните си права във всички страни членки.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив