03 Май 2024, 10:50 Днес (0) | Вчера (13)

Европарламентът разследва „тройката“ кредитори за спасителните програми

09 Януари 2014 16:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 януари 2014, 16:08

Резултатите трябва да станат известни преди европейските избори през май тази година

Европейският парламент започна разследване на демократичната легитимност на действията на Тройката /Европейска комисия, Европейска централна банка, Международен валутен фонд/ при приемането на спасителните програми в закъсалите от кризата страни-членки на Европейския съюз Ирландия, Португалия, Гърция и Кипър

Резултатите трябва да станат известни преди европейските избори през май тази година. Четирима евродепутати пристигат днес в Кипър, за да съберат на място информация за ролята и работата на Тройката преди и след сключването на споразумението с правителството на Кипър, за начина, по който са приети мерките, и за тяхното въздействие върху икономиката и обществото като цяло.

Посещението им е част от цялостния контрол на Европарламента относно обстоятелствата и решенията, довели до приемането на програмите за икономическо възстановяване в четирите страни. След края на мисията си европейските парламентаристи ще изготвят доклад с предложения за промени в спасителните действия в ЕС при бъдещи случаи. 

Изключително строги и твърди са мерките, наложени от тройката международни кредитори на Кипър като условие за осигуряването на европейска финансова подкрепа през март миналата година, твърдят двама от докладчиците в делегацията в свои изявления преди началото на проверката в Кипър. 

Според тях проблемът е, че тройката и някои други инструменти са временни решения, които не са основани на правото на Общността. Затова ролята на Европейския парламент е да каже ясно, че не може да се вземат европейски решения без Европейския парламент, който представлява европейските граждани, става ясно от първоначалните изказвания. Докладчиците смятат, че е нужно да се осигури баланс между фискалната консолидация, структурните реформи и мерките за стимулиране на растежа и заетостта, защото това е социалния модел в Европейския съюз. Ако е необходимо, ще бъдат предложени и промени в договора на Общността. 

В Кипър евродепутатите ще имат срещи с председателя на Камарата на представителите Янакис Омиру, с председателите на парламентарни комисии, с управителя на Централната банка Паникос Димитриадис, бивши министри на финансите от периода на преговорите по спасителното споразумение, кипърски икономисти, представители на финансовите и бизнес средите, бивши акционери в Банката на Кипър и Лаики банк, социалните партньори. 

Делегацията на Европарламента вече е посетила Лисабон, а след Никозия ще продължи работата си в Атина и Дъблин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 02 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив