19 Април 2024, 05:16 Днес (0) | Вчера (11)

Европейската Сметна палата разкритикува начина на харчене на пари в ЕС

06 Ноември 2014 17:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 ноември 2014, 17:17
Под лиценза на creativecommons

По оценки на Сметната палата повечето проблеми при изразходването на бюджета на ЕС се появяват, когато управлението на средствата е споделено между държавите членки и Европейската комисия

В публикувания си днес годишен доклад за бюджета на ЕС Европейската сметна палата разкритикува начина, по който се харчат средствата в съюза.

Одиторите призовават Европейската комисия да обвърже разходите с резултатите и да се преориентира към проекти с добавена стойност, както и да затегне контрола по усвояването на парите.

В началото на новия бюджетен период, с нов състав на Еврокомисията и на Европарламента, Сметната палата подчертава, че тази набрана инерция трябва да се използва, за да се промени начинът на харчене на пари.

"Въпреки че най-тежките моменти от финансовата и икономическата криза са зад нас, нуждата да използваме по най-добрия начин средствата остава", заяви председателят на Европейската сметна палата Витор Калдейра при представянето на доклада, цитиран от Евроактив. 

Според европейските одитори през последния бюджетен период (2007 - 2013 г.) изборът на проектите се е фокусирал на първо място върху нуждата да се похарчат наличните европейски пари на принципа "използвай ги или ги изгуби". На второ място е бил стремежът към съответствие с поставените цели и на последно - оценката на резултатите. Според експертите тази практика трябва да се прекрати, ако ЕС иска да подобри своите политики.

На първата си среща с европейските депутати българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за бюджета и човешките ресурси, също призна, че има разминаване между поставените цели и постигнатите резултати в ЕС. "Трябва да изградим навика да оценяваме изпълнението на проектите си и да измерваме въздействието и ефекта им", каза Георгиева.

По оценки на Сметната палата повечето проблеми при усвояването на бюджета на ЕС се появяват, когато управлението на средствата е споделено между държавите членки и Европейската комисия. Най-много грешки има в сферите, които поглъщат най-голяма част от европейския бюджет: развитие на селските райони, околна среда, риболов и здравеопазване.

Одиторите смятат, че мащабът на разминаванията би могъл да бъде много по-малък, ако националните власти, разполагащи с необходимата информация, са коригирали грешките, преди да поискат възстановяване на средства от Еврокомисията. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив