18 Април 2024, 04:27 Днес (0) | Вчера (11)

Европейските банки започват консолидацията си с малки конкуренти

21 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Очакваната консолидация на европейския банков сектор скоро ще навлезе в решаващата си фаза, но противно на предварителните прогнози първите "жертви" ще са по-малките европейски дружества от бранша. Това става ясно от анализ на "Уолстрийт джърнъл", посветен на разрастването на финансовите компании към други пазари, считани доскоро за по-маловажни.

Показателни за тази тенденция са и данните от компанията за пазарни анализи "Диалоджик", според които сливанията и закупуванията на стойност между 100 млн. и 1 млрд. евро вече са повече от 50% от общия обем на подобните сделки на Стария континент.

Основната причина за това е фактът, че банките продължават да са на кръстопът между намаляване на разходите за дейността си или закупувания с цел увеличаване на оборота. Увеличението както на общия брой сделки, така и на стойността им се дължи на прогнозирания край на кризата на световните фондови пазари, който кара банките да инвестират в заемането на по-добри позиции в началото на ралито. Пoдкрепа оказват и данните за увеличението на приходите на банките от консултантска дейност, от динамиката на валутните курсове, както и от емитиране на акции и корпоративни облигации.

Спадът на обема на лошите заеми в портфейлите им и по-доброто управление на активите на малките финансови институции по време на кризата от последните две години пък правят тези банки най-привлекателни за големите им конкуренти. Освен това много гиганти от бранша вече обръщат много по-сериозно внимание на банкирането на дребно, тъй като не могат да си позволят вече да пренебрегнат пазар с подобна динамика на растежа.

Проблемите пред сектора според Антонио Вилалион от "Леман брадърс" в Лондон са свързани най-вече с регулационните и антимонополните власти на ЕС. Придобиването на малки банки намалява и без това считаните за нищожни шансове подобни сделки да "минат". Именно това може да спре очакваната вълна от сделки с малки банки и да насочи вниманието на някои от "акулите" в бранша към подобни по-големина институции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив