25 Май 2024, 19:47 Днес (0) | Вчера (1)

Европейските застрахователи у нас са 649, а застрахователните брокери – 3123

29 Януари 2021 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 януари 2021, 12:27

На европейските пазари работят 18 наши застрахователи и 52 застрахователни брокера от България

През месец декември 2020 г. в Комисията за финансов надзор (КФН) са получени уведомления от компетентни органи на държави-членки по отношение извършването (вписване или прекратяване на нотификацията) на дейност от застрахователни дружества и застрахователни посредници за общо 56 (петдесет и шест) дружества със седалище в други държави от ЕС, в т.ч. уведомления за разширяване обхвата на извършваната дейност или предоставяне на информация за промяната на адреси и представители и прехвърляне на застрахователни портфейли.
 По отношение на европейските застрахователи за периода 01.12.2020 г. – 31.12.2020 г. в КФН е получено едно уведомление от надзорния компетентен орган на Исландия относно намерението на застрахователно дружество със седалище в Исландия да извършва дейност у нас при условията на свободата на предоставяне на услуги. Получени са и 7 уведомления за оттеглянето на нотификации от европейски застрахователи, заявили по-рано намерение да работят на територията на страната ни при условията на свободата на предоставяне на услуги. Така към края на месец декември 2020 г. общият брой на застрахователите със седалище в държави от ЕС и ЕИП, за които са изпратени уведомления в КФН за намерението им да извършват дейност на територията на България при условията на свободата на предоставяне на услуги, достига 649.
През декември Регулаторът изпрати уведомление до компетентния надзорен орган на Австрия по повод уведомление от клон на Porsche Versicherungs AG за предлагане на застраховки у нас  по клас 3 "Сухопътни транспортни средства (без релсови превозни средства)" от Раздел II на Приложение № 1 към КЗ, при условията на правото на установяване (чрез клон).
През последния месец на 2020 г. в КФН са получени  29 уведомления от компетентните надзорни органи на ЕС за намерението на застрахователни посредници от ЕС да извършват дейност по застрахователно посредничество на територията на България при условията на свободата на предоставяне на услуги. Общият брой на застрахователните посредници, за които е получено уведомление от компетентни органи на държави членки на ЕС за намерението им да преустановят извършването на дейност по застрахователно посредничество у нас е шест. Така към 31 декември 2020 г. застрахователните посредници от ЕС, които извършват дейност в страната ни при условията на свободата на предоставяне на услуги или правота на установяване (чрез клон), са 3 123.
По отношение на българските компании статистиката показва, че през декември КФН е изпратила 6 уведомления до свои колеги от страни от ЕС и ЕИП за намерението на български застрахователи да работят на европейските пазари. Изпратено е уведомление до компетентния надзорен орган на Обединено кралство Великобритания относно намерението на ЗД "Евроинс" АД да извършва дейност на територията на Великобритания при условията на правото на установяване (чрез клон). Същевременно са изпратени 5 (пет) уведомления до компетентния надзорен орган на Обединено кралство Великобритания относно оттеглянето на намерението на ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп” АД, ЗЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп” ЕАД, ЗАД "Асет Иншурънс” АД, ЗАД "ДаллБогг: Живот и Здраве” АД и "БАЕЗ” ЕАД  да извършват дейност на територията на ОК при условията на свободата на предоставяне на услуги.  Общият брой на българските застрахователи, които извършват дейност в руги страни от ЕС, се запазва на 18.
За периода 01.12.2020 г. – 31.12.2020 г. е изпратила едно уведомления до компетентните надзорни органи на Румъния, Италия, Германия, Франция, Гърция, Испания, Нидерландия, Малта, Хърватия, Полша и Кипър относно намерението на застрахователен брокер "Акорт” ЕООД да извършва дейност по застрахователно посредничество на тяхна територия при условията на свободата на предоставяне на услуги.
В края на периода общият брой на българските застрахователни посредници, които извършват застрахователно посредничество на територията на ЕС нараства на 52.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив