02 Май 2024, 02:05 Днес (0) | Вчера (0)

Европейският Съвет ще преговаря за нови правила за работещите за цифрови платформи

13 Юни 2023 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 юни 2023, 08:30

Броят на работещите в дигиталните платформи се очаква да достигне 43 милиона до 2025 г.

Страните от ЕС постигнаха съгласие по нов проектозакон, който ще помогне на милиони служители на концерни да получат достъп до трудови права. Министрите на заетостта и социалните въпроси постигнаха съгласие по общия подход на Съвета за директива за подобряване на условията на труд за работещите в платформи и установява първите правила на ЕС относно използването на изкуствения интелект на работното място.
Според Паулина Брандберг, шведски министър на равенството между половете и професионалния живот, подходът на Съвета постига добър баланс между защитата на работниците и осигуряването на правна сигурност за платформите, които ги наемат. Понастоящем по-голямата част от 28-те милиона служители на платформи в ЕС, включително таксиметрови шофьори, домашни помощници и шофьори за доставка на храна, официално са самостоятелно заети. Въпреки това, някои от тях трябва да спазват много от същите правила и ограничения като наетия работник. Това показва, че те всъщност са в трудово правоотношение и следователно следва да се ползват от трудовите права и социалната закрила, предоставени на служителите съгласно националното законодателство и правото на ЕС. Целта на Съвета е да се справи с тези случаи на неправилно класифициране и да улесни прекласифицирането на такива работници като служители. Съгласно общия подход на Съвета работниците ще се считат законово за служители на цифрова платформа (за разлика от самостоятелно заетите лица), ако връзката им с платформата отговаря на поне три от седемте критерия, посочени в директивата. Тези критерии включват: горни граници на размера на заплатите, които работниците могат да получат; ограничения върху способността им да отказват работа; правила, регулиращи техния външен вид или поведение. В случаите, когато се прилага правната презумпция, цифровата платформа ще трябва да докаже, че не съществува трудово правоотношение съгласно националното законодателство и практика. Дигиталните трудови платформи редовно използват алгоритми за управление на човешките ресурси. В резултат на това служителите на платформата често се сблъскват с липса на прозрачност относно това как се вземат решения и как се използват личните данни. Съветът иска да гарантира, че работниците са информирани за използването на автоматизирани системи за наблюдение и вземане на решения. Съгласно новите правила тези системи ще бъдат наблюдавани от квалифициран персонал, който се ползва със специална защита от неблагоприятно третиране. Човешкият надзор също е гарантиран за някои важни решения, като например спиране на сметки. Съветът ще започне преговори с Европейския парламент въз основа на общия подход с оглед постигане на временно споразумение.
Икономиката на платформите нарасна експоненциално през последните години, като приходите се увеличиха от приблизително 3 милиарда евро до около 14 милиарда евро между 2016 г. и 2020 г., а броят на работещите в дигиталните платформи се очаква да достигне 43 милиона до 2025 г.
Въпреки че растежът на тези платформи е от полза както за бизнеса, така и за потребителите, той доведе до развитието на сива зона що се отнася до техния статут на заетост. Според Комисията около 5,5 милиона работници, които понастоящем са класифицирани като самостоятелно заети, са във фактическо трудово правоотношение с цифрови платформи и следователно трябва да имат право на същите трудови и социални права, предоставени на служителите съгласно правото на ЕС.
Министрите по заетостта и социалните въпроси направиха един предишен опит да установят общия подход на Съвета относно директивата за работниците в платформата на срещата си на 8 декември 2022 г.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив