25 Април 2024, 15:55 Днес (11) | Вчера (12)

Европейският съвет ще обсъжда отпускане на помощ на засегнатите от кризата страни

25 Април 2013 17:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 25 април 2013, 17:42
Под лиценза на creativecommons

От голямо значение за Париж и Берлин е "защитата на почтеността във вътрешния пазар срещу незаконните финансови потоци" и срещу данъчните убежища, които отнемат от националните бюджети "необходими финансови ресурси"

На следваща среща на Европейския съвет, която ще се проведе на 22-ри май, ще бъде обсъден въпросът за отпускане на помощ от 2,5 милиарда евро на страните, потърпевши от икономическата криза. Това съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Той уточни, че не бива да се пренебрегват икономическите и социалните трудности, пред които са изправени страните - членки. Той подчерта, че все повече европейци остават безработни и бездомни и приоритет на Евросюза трябва да стане "подпомагането на онеправданите, оказали се в безизходица".

Франция и Германия изпратиха общо писмо до Еврокомисията, в което я призоваха да оглави борбата срещу прането на пари в света, съобщи френското министерство на икономиката. Финансовите министри на двете държави настояват Брюксел да има "амбициозна политика" по този въпрос. Писмото до Европейската комисия е изпратено по повод началото на преговорите по Четвъртата директива на Брюксел срещу прането на пари и срещата на Г-20 миналата седмица във Вашингтон, на която темата беше широко обсъдена.

От голямо значение за Париж и Берлин е "защитата на почтеността във вътрешния пазар срещу незаконните финансови потоци" и срещу данъчните убежища, които отнемат от националните бюджети "необходими финансови ресурси", предаде Франс прес.

Швейцария въвежда изискване за разрешителни за работа на граждани на всички страни - членки на Европейския съюз, за да ограничи миграционния поток. Мярката влиза в сила от 1-ви май и ще важи за една година.

В същото време върховният представител на Евросъюза по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън осъди ограниченията и заяви, че по този начин се "игнорират големите изгоди, които свободното предвижване на хора носи както на гражданите на Швейцария, така и на европейските граждани".

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив