28 Март 2024, 23:25 Днес (11) | Вчера (12)

Еврохолд създава своя регионална ютилити компания - Ийстърн Юръпиън Електрик

09 Октомври 2019 15:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 октомври 2019, 16:02

Целта е Ийстърн Юръпиън Електрик да стане най-голямата независима компания за комунални услуги в страните от ЦИЕ

Еврохолд България АД се ангажира да управлява отговорно дружествата на ЧЕЗ Груп след финализиране на сделката с чешката компания и цел придобиване активите на ЧЕЗ в България и по препоръка на инвестиционните банки, партниращи в тази трансакция, създава своя компания Eastern European Electric Company (Ийстърн Юръпиън Електрик Къпмпани Б.В.). Това предвижда стратегия за развитие на енергийния бизнес на групата, която беше представена пред експерти и журналисти днес. Ийстърн Юръпиън Електрик е регистрирана в Холандия и ще работи като регионална компания за комунални услуги. Изборът на Холандия като юрисдикция е стандартна практика в европейските корпоративни придобивания.
След успешното интегриране на активите на ЧЕЗ Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани ще търси възможности за развитие, включващи изграждането или придобиването на съществуващи капацитети за съхранение на ел. енергия и други физически активи, които ще затвърдят водещата лидерска позиция на компанията в региона.
Дългосрочните цели и визията на Еврохолд са да развие подхолдинга Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани и да го превърне в най-голямата независима компания за комунални услуги в страните от ЦИЕ/ЮЕ.
Стратегията на българския холдинг за Ийстърн Юръпиън Електрик е разработена от консултативния енергиен съвет на компанията, който включва експерти с международен опит - Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков (над 25 години опит). Съветът подпомога интеграцията на придобиваните дружества на ЧЕЗ и ще прерасне в част от Надзорния съвет на дружествата в групата на Ийстърн Юръпиън Електрик след приключване на сделката.
"Намерението ни е да превърнем Ийстърн Юръпиън Електрик в регионална ютилити компания в България по отношение на устойчивост, удовлетвореност на клиентите, както и да поемем ясен ангажимент за инвестиции в технологии, които да подобрят ефективността. Същевременно ще се стремим да поддържаме финансова стабилност при спазване на регулаторните норми. Вече обявихме, че сме осигурили приемственост в оперативното управление на активите, които ще придобием”, каза Асен Христов, председател на надзорния съвет на Еврохолд. "Натрупаният 20-годишен опит в управлението на предприятия и реализираните от нас 30 придобивания на бизнеси от различни сектори на икономиката, които развиваме успешно са гаранция, че компанията ще управлява отговорно активите на ЧЕЗ", допълни той.
"За нас превръщането ни в енергиен лидер в Централна и Югоизточна Европа е стратегическа цел след успешна интеграция на дружествата. Сделката ни дава възможност да допринесем за развитието на енергийния сектор в България и региона”, посочи Гари Левсли, член на енергийния борд на Еврохолд.
Инвестиционната програма предвижда подобряване на качеството на обслужване на клиентите, въвеждане на дистанционно отчитане, внедряване на съвременна система за намаляване времето и честотата на прекъсвания, подобряване управлението и контрола на електропреносната мрежата и други. "Приоритет в инвестициите ще е намаляване на загубите на електрическа енергия, внедряване на нови технологии, с които ще се контролира инфраструктурата и ефективно ще се управляват присъединените възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)”, обясни Дан Каталин Станку. Умните (smart) технологии и дигитализацията на процесите ще доведат до по-добро управление, допълни той. 
Еврохолд ще подкрепи и развива съществуващата инвестиционна програма на ЧЕЗ, така както е одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране, като ще реализира и допълнителни инвестиции. За регулаторния период до 2020 г. ще бъдат вложени над 270 лв., а за периода до 2023 г. - още 260 млн. лв.
Припомняме, на 20 юни 2019 г.  Еврохолд подписа договор за закупуването на бизнеса на ЧЕЗ Груп у нас на стойност 335 млн. евро.  Холдингът ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал.   Заемният капитал ще бъде осигурен от две глобални инвестиционни банки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив