24 Април 2024, 12:07 Днес (6) | Вчера (6)

Екоминистерството финализира стратегията за адаптация към климатичните промени

26 Септември 2014 12:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 септември 2014, 13:41
Булфото

Министерството на околната среда и водите информира, че е на финалния етап в работата си по Националната стратегия за адаптация към климатичните промени

Последно служебното правителство обяви, че приемането й ще бъде един от основните приоритети в екоминистерството.  

Наличието на национални или регионални оценки на риска за целите на управление на бедствията, които вземат под внимание приспособяването към изменението на климата, е предварително условие за усвояване на средствата от фондовете на ЕС през следващия програмен период (2014 – 2020 г.). Предвидено е най-малко 20% от бюджета на ЕС да е предназначен за дейности по климата, като част от тях ще бъдат изразходвани за мерки в областта на адаптацията.

В съобщение до медиите в петък МОСВ съобщава, че координира разработването на серия от документи, с които ще се финализира и вторият етап по изготвяне на цялостната Национална стратегия за адаптация (НСА). Информацията идва в края на седмицата, в която се проведе световната среща на върха за климата, организирана от ООН в Ню Йорк.

Стратегията ще обхваща периода до 2030 г. Целта й е намаляване уязвимостта на страната ни от климатичните промени и подобряване капацитета за адаптиране на природните, социалните и икономическите системи към неизбежните негативни въздействия от изменението на климата. Предвижда се в нея да са включени пакет от документи, които се разработват съвместно с отделните ведомства, а подготовката им се координира от ековедомството.

През първия етап от подготовката е бил разработен рамков документ "Анализ и оценка на риска и уязвимостта на секторите в българската икономика от климатичните промени". Процедурата по изготвянето му приключи в началото на месец юни 2014 г. В него е направена оценка на риска от най-характерните за нашия географски район природни бедствия на базата на климатични модели и сценарии за България. Секторите, които обхваща рамковият документ, са: селско стопанство, води, градска среда, енергетика, транспорт, строителство и инфраструктура, екосистеми и биоразнообразие, човешко здраве и туризъм, като е обърнато внимание и на трансграничното сътрудничество по въпроси, свързани с въздействието на климатичните промени.

Вторият етап на разработването на НСА надгражда събраните данни в рамковия документ и чрез формулиране на икономически анализ и конкретни мерки, да представи стратегическите действия, които да намалят уязвимостта на страната ни от последиците от изменящия се климат.

Цялостната стратегия за адаптация ще е пакет от документи ще бъде интегриран и анализ "Финансови механизми за управление на риска и застрахователни опции за подпомагане на адаптацията към изменението на климата в България". Той е изготвен с финансовата и техническа помощ на Световната банка, като целта му е да анализира ролята и значението на застрахователния бизнес за превенция на рисковете, които настъпват в резултат от изменението на климата и предприемането на мерки за адаптация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив