20 Май 2024, 22:29 Днес (11) | Вчера (0)

Емигрантите няма да натоварят пенсионната система

13 Ноември 2013 09:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 13 ноември 2013, 09:54
Булфото

Това коментира бившият управител на НОИ и професор в Института за икономически изследвания към БАН Йордан Христосков

Около 1 милион млади хора, които сега работят в чужбина, но ги смятаме като бъдещи пенсионери с цяла пенсия, след като се пенсионират и се върнат у нас, няма да натоварят пенсионната ни система, а ще се превърнат в източник на приходи. 

"Сега ние сме извадили от системата около 1 милион млади хора, които работят в чужбина. Те не допринасят с нищо за приходите в нашата осигурителна система, но ние ги смятаме като бъдещи пенсионери с цяла пенсия. Всъщност те няма да получават българска пенсия или поне не цяла пенсия, а ще получават пенсия от държавата, в която са работили и са се осигурявали", коментира Христосков, цитиран от БТА.  

Според него така, след като се пенсионират и се върнат у нас, ще се превърнат в приходоизточник и няма да натоварят нашата система. 

Христосков заяви, че проблемът със застаряването не трябва да предизвиква вайкане и страх, а вместо това може бъде компенсиран с най-различни видове политики. 

Една от тях е емиграционната вълна - ние трябва да приемаме емигранти, както правят това всички развити страни, но емиграцията трябва да е селективна, тоест да избираме специалисти и хора, които като религия и манталитет са близки до нас, за да могат по-бързо да се интегрират в обществото ни, смята Христосков. 

Бившият шеф на НОИ каза, че колкото и да се оплюва новата осигурителна система и пенсионна формула, при нея новите пенсии са много по-големи в сравнение със старите пенсии, тъй като изискването за осигурителен стаж е по-голямо. 

Разчетите ни показваха, че най-голямата новоотпусната пенсия не може да бъде повече от четири пъти от средната пенсия за страната по простата причина, че от 2000 г. имаме максимален осигурителен доход и това не позволява да се отпускат неимоверно високи пенсии, посочи Христосков. 

Според него трябвало е да отпадне тавана върху новоотпуснатите пенсии. Премахването на тавана на пенсиите ще стимулира хората да се осигуряват върху действителните си доходи, ще възстанови доверието в системата и те няма да влизат вече в договорки с работодателя да получават част от възнаграждението под масата, коментира той. 

В замразяването на пенсионната възраст за третата категория труд Христосков вижда логика. 

С увеличаването на възрастта за пенсиониране силово беше направен опит да се реши фискален проблем, коментира експертът. Има основание само за една година, поради ситуацията на пазара на труда, да бъде замразена възрастта за пенсиониране, но едновременно с това още сега трябваше да се вземе принципно решение, че от 2015 г. или 2016 г. възрастта ще се увеличава с очакваното нарастване на продължителността на живота, посочи Йордан Христосков. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 20 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8036
GBP 2.4796 2.4887 2.2825
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив