25 Април 2024, 02:07 Днес (0) | Вчера (12)

Животът, домът и колата не са защитени от застраховка при граждански протести5

01 Юли 2013 15:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 1 юли 2013, 15:50
Булфото

От недоволството на улицата пази само нарочна полица или допълнително покритие

Първият ден на юли отбелязва 18-ти ден на протести срещу политическата система в страната и по-конкретно срещу сегашните правителство и парламент. Социалното недоволство изкарва на улицата между 200 и 10 000 протестиращи в различните дни. Удивителното е, че трета седмица  демонстрацията на позиция преминава без инциденти и сблъсъци, с изключение на създалото се напрежение пред централата на партия „Атака“ отпреди няколко дни. При масови събития като случващите се в момента не минава и без провокатори. За радост, множеството ги разпознава и тутакси се разграничава от тях.

От застрахователна гледна точка е интересно и важно да се знае дали сме защитени при такива събития.

Преди броени дни коментирахме положението в съседна Турция и припомнихме, че здравната застраховка за чужбина не важи в зоните на размирици и че компаниите не плащат при инциденти в зони на политически риск, какъвто в момента има в южната ни съседка.

Помним окървавените февруарски протести на Орлов Мост, помним и нощта на 17 юни в София, когато при сблъсъци между симпатизанти на „Атака“ и протестиращи пострадаха осем души, централата на партията и множеството от двете страни бяха обстрелвани с камъни, а няколко автомобила бяха със счупени стъкла и изкривени ламарини.

Как стои въпросът, ако имаме валидна застраховка каско, имущество или живот?

Според своите общи условия застрахователните компании не покриват събития, възникнали при граждански безредици, стачки, локаути и други форми на цивилни протести.
Затова трябва да сме наясно – ако сме застраховали автомобила си по каско, имаме имуществена застраховка за жилището или сме гарантирали сигурността си със застраховка живот, в случай на настъпило подобно събитие няма да получим обезщетение за претърпените щети и вреди.

По правило, изключени от общите условия по полиците са: войни и военни действия от всякакъв вид; терористични действия; неприятелско нахлуване; обявяване на извънредно положение; преврати; граждански вълнения и бунтове; безредици; стачки; локаути; военни учения или други такива действия; предприети от правителство или друга държавна институция мерки за предотвратяване, локализиране или прекратяване на същите; обществени състояния, породени от политическа, идеологическа, религиозна и /или социална мотивация.

Все пак дружествата предлагат към основните покрития да могат да бъдат включени и допълнителни рискове. Ако клиент е избрал такова допълнително покритие, вписано изрично в застрахователния договор, може да е спокоен, че при настъпване на събитие ще получи съответното обезщетение.

При настъпване на застрахователно събитие, клиентът трябва да уведоми както застрахователя, така и полицията, която ще изпрати свой служител за удостоверяване на произшествието и щетите и ще издаде съответния документ за това. Застрахованият трябва да  попълни и заявление за настъпването на застрахователно събитие и предявяване на претенция за изплащане на обезщетение.

На българския пазар съществува и нарочна застраховка срещу размирици. Тя покрива тотална загуба или частична вреда на движимо или недвижимо имущество в резултат на различни форсмажорни събития:
- военни действия от всякакъв вид, военни учения, неприятелско нахлуване с или без обявяване на война, инвазия, военно или извънредно положение;
- граждански вълнения, бунтове, размирици, преврати, безредици, улични вълнения, протести, манифестации, митинги и други форми на масов протест срещу действия на държавни органи или срещу политическата власт, извършващи незаконни действия и насилие;
- причинени от работници и/или служители по трудов договор със застрахования по време на стачка и локаут, обявена при условията на чл. 11 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове;
- настъпили вследствие на саботаж – затрудняване на обществения транспорт, на дейността на инфраструктури обекти, както и на дейността на обслужващи или производствени компании;
- актове на тероризъм и саботаж, както и други умишлени действия и/или опити за тях с политическа, идеологическа, религиозна или социална мотивация.

Засега няма засилен интерес към специализираните застраховки или застрахователните покрития предвид последните събития у нас, сочи справка в повечето компании.

В началото на годината обаче ИНСМАРКЕТ писа, че в международен план застраховките срещу граждански вълнения се радват на засилен интерес.  От британския синдикат Lloyd’s прогнозират, че гражданските безредици вероятно да продължат да бъдат съществен риск през цялата година както в Европа, така и в развиващите се страни – фактор, който безпокои в икономическо отношение както големите компании, така и все повече малки фирми в различни части на света.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив