18 Май 2024, 13:43 Днес (0) | Вчера (11)

Жозе Барозу представя годишното си обръщение за състоянието на ЕС

12 Септември 2012 09:26 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 септември 2012, 09:28
Под лиценза на creativecommons

Прогнозите са, че Барозу ще лансира идеи за още по-силна икономическа и политическа интеграция, а с най-голям интерес се очаква обявяването на проекта на Еврокомисията за единен банков надзор като основа на бъдещ Европейски банков съюз

 

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу днес ще представи пред Европейския парламент в Страсбург годишното си обръщение за състоянието и по-нататъшното развитие на Евросъюза, съобщава БНР.

 

Прогнозите са, че Барозу ще лансира идеи за още по-силна икономическа и политическа интеграция, а с най-голям интерес се очаква обявяването на проекта на Еврокомисията за единен банков надзор като основа на бъдещ Европейски банков съюз.

Единният банков надзор се очаква постепенно да обхване всичките близо 6 хиляди банки в Еврозоната и да сведе до минимум рисковете за стабилността на сектора. Благодарение на него ще стане възможно и бъдещият Европейски механизъм за стабилност да финансира директно изпаднали в затруднение банки – без това да увеличава държавния дълг на съответните страни.

Този единен надзорен механизъм ще е първа стъпка в изграждането на Европейски банков съюз, който на следващ етап трябва да включва и общи схеми за оздравяване на банките и гарантиране на депозитите в еврозоната. Някои от страните извън нея вече дават признаци на нервност че всичко това задава разделение и оформя Европа на две скорости. Не е ясно каква роля ще бъде отредена за тях, очаква се да получат възможност за доброволно включване към единния надзор при определени условия.  

Водеща в него обаче ще е Европейската централна банка – а страните които не използват общата валута не са представени в нея, и ако не бъде намерен компромис, ще останат извън процеса на вземане на решения.

България засега няма решение дали ще се включи в бъдещия банков съюз. Постоянният представител на страната ни в Евросъюза Димитър Цанчев подчерта, че на този начален етап от процеса за страната ни е много важно да участва активно в консултациите по него със страните от и извън Еврозоната: От особено значение ще бъде да се изяснят редица детайли около предложението и те ще повлияят за формиране на позицията на нашата страна, а също така и на позициите на останалите страни-членки.  

На настоящия етап все още няма държави-членки, които да са заели окончателна позиция "за" или "против" включването си в банковия съюз. Очевидно че всички изчакват и ще съсредоточат своето внимание върху консултациите по елементите на предложението. 

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив