25 Април 2024, 02:12 Днес (0) | Вчера (12)

За половината румънци климатичните промени не са причинени от човека

15 Ноември 2021 10:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 ноември 2021, 10:36

Намаляването на потреблението на електроенергия и отопление е сред решенията с най-голям брой „последователи“

Половината от румънците виждат изменението на климата като естествен феномен, а не като причинено от човека, сочи проучване на повече от 3200 респонденти, проведено като част от кампанията на APPA (Асоциацията за насърчаване на застраховането) "Месец на застраховането на жилищата" . Всеки втори румънец е готов да намали консумацията на електроенергия, а четирима от всеки 10 са много склонни да намалят потреблението си за отопление, за да помогнат в борбата с изменението на климата.
Близо 53% от участниците в проучването смятат, че изменението на климата е естествено, а не предизвикано от човека. От тях една трета предпочитат да не се тревожат за това, докато две трети са донякъде притеснени: 25% от тези, които виждат изменението на климата като природен феномен, смятат, че трябва да се тревожим много за него, докато 42% смятат, че трябва да се тревожим малко. От близо 46% от анкетираните, които смятат, че изменението на климата е предизвикано от човека, повече от две трети (72%) смятат, че неговото възникване и съществуване трябва да ни тревожи силно.
Повече от половината от анкетираните (55%) казват, че са донякъде информирани за причините за изменението на климата, докато 22% смятат, че са много добре информирани, а 17% – само в малка степен. Само 6% от анкетираните казаха, че изобщо не се чувстват информирани относно причината за изменението на климата.
39% от анкетираните се доверяват до голяма степен на това, което учените казват за изменението на климата, а 44% само до известна степен. В същото време 10% се доверяват малко на това, което казват учените, 4% - изобщо, а 3% не могат да преценят или не знаят.
Запитани дали избират да събират боклука си избирателно, общо 82% от респондентите казаха, че го правят: 48% всеки път, с всички отпадъци, докато други 34% избират избирателно само определени предмети, като PET или хартия. 13% не го правят, защото са убедени, че отпадъците не се събират по-нататък избирателно. За почти 37% от участниците в проучването до голяма степен има значение фактът, че даден продукт е направен от рециклирани материали, а за 42% - донякъде.
Когато става въпрос за опазване на околната среда, има определени промени, които всеки от нас може да приложи, за да намали личното си въздействие върху околната среда. Колко са готови румънците да направят тези промени? Намаляването на потреблението на електроенергия и отопление е сред решенията с най-голям брой "последователи". 35% са много склонни да променят ежедневното си потребление, за да помогнат в борбата с изменението на климата, докато 48% - само до известна степен. 6% изобщо не желаят да го направят. 46% от анкетираните са много склонни да намалят консумацията си на електроенергия, за да допринесат за борбата с изменението на климата, а 41% - до известна степен. 3% изобщо не желаят да го направят.
39% от анкетираните са много склонни да намалят потреблението на топлина (да намалят температурата в къщата с 1-2 градуса в студения сезон например), за да помогнат в борбата с изменението на климата, а 42% - до известна степен. 6% изобщо не желаят да го направят.
Освен това 39% са много склонни да предприемат активни мерки за намаляване на потреблението на вода, за да допринесат за борбата срещу изменението на климата, докато 43% са донякъде готови да го направят. 6% изобщо не са склонни да предприемат подобни действия.

Нуждата от информация - за разходите, както и за ползите от застрахователна полица, например, и за механизмите на работа на тези финансови продукти - се вижда в отговорите на въпросите защо значителна част от респондентите не са избрали финансовата защита, предлагана от такива продукти.
Например, на въпроса защо са сключили само задължителна застраховка на жилище, а не доброволна полица, почти половината (49%) отговарят, че не разполагат с достатъчен бюджет за такава застраховка. От друга страна, за тези респонденти, които изобщо не са сключили застраховка за жилище, мнозинството - 67% - също казват, че нямат достатъчен бюджет за това (въпреки че по отношение на разходите цената на задължителната застраховка е 8,33 леи на месец). Освен това 8% от респондентите, "които изобщо не са сключили застраховка на жилището” посочват като причина липсата на доверие в системата, а 3% не смятат, че полица за застраховка на жилище е полезна за тях – и двете сочат за необходимост за информация относно ролята на тези продукти. 64% от анкетираните казват, че разглеждат внимателно полицата си за застраховка на дома, за да видят какви рискове са покрити и какви рискове са изключени. Останалите не го правят или защото не могат да променят нищо (27%), или защото не се интересуват (9%).
В онлайн анкетата между 1 и 31 октомври тази година са участвали 3231 респонденти, 59% от които са жени. 24% от участниците живеят в собствен дом, а 70% живеят в градски райони.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив