15 Май 2024, 09:54 Днес (2) | Вчера (11)

Забраниха пенсионните дружества да са свързани с банка попечител

13 Юни 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Депутатите от социалната комисия преразгледаха за пореден път при второто четене на новия Кодекс за социално осигуряване казуса за свързаността пенсионноосигурителното дружество и банката попечител.

Депутатите от социалната комисия преразгледаха за пореден път при второто четене на новия Кодекс за социално осигуряване казуса за свързаността пенсионноосигурителното дружество и банката попечител. Въпросът, който до момента бе доста спорен, е на път да се разреши. Това стана възможно, след като се подкрепиха единодушно текстове, регламентиращи въвеждането на забрана за свързаност. Точно този въпрос се оказа проблемен и при второто четене на кодекса в пленарната зала, когато за по-бързото му приемане бяха внесени за разглеждане текстовете до 70-и параграф. Тогава поради липсата на консенсус, изключително бурните дебати и сериозността решението за приемането на текстовете, касаещи взаимоотношенията между пенсионноосигурителното дружество и банката попечител, беше отложено. Това пък от своя страна наложи тяхното преразглеждане в комисията и предлагането на окончателен вариант за приемане в пленарната зала. Според народния представител Валери Цеков от детайлно разписаните дейности и функции, които може да извършва банката попечител, става ясно, че това е институция, която се явява като счетоводител на пенсионното дружество.
Отговорността, респективно рискът, който се поема, се носи от пенсионноосигурителното дружество или от инвестиционния посредник, ако има такъв. Банката попечител е институцията, която следи какви средства постъпват, къде се изпращат и дали има нарушения при тяхното инвестиране. Ако има, тя сигнализира контролните органи. Ето защо според него не се изисква задължителното условие банката попечител да не е свързано лице с пенсионноосигурителното дружество.
Според народния представител Георги Пирински обаче съгласно записаното в проекта банката попечител извършва операции с паричните средства, с наличните и безналичните ценни книжа на фонда само при наличието на писмено нареждане на упълномощените лица съгласно договора. Според него е редно да се изключи възможността банката попечител да е акционер в пенсионното дружество.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 14 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8117
GBP 2.4796 2.4887 2.2736
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив