24 Април 2024, 18:13 Днес (12) | Вчера (6)

Законопроектът позволява злоупотреби и застрахователни измами

08 Август 2003 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

Петима от членовете на Сенатския юридически комитет, представители на Републиканската партия, изискаха промени в реформата за "азбестовите задължения", одобрена от комитета миналия месец.

В изявление, съпровождащо крайния доклад относно "Акта за справедливост спрямо пострадалите от азбеста", сенаторите похвалиха целта на проектозакона като "благородна и необходима".
Нормативният акт ще замести текущата система за компенсиране на жертвите със създаването фонд в размер на 108 млрд. долара, финансиран от обвинените корпорации и техните застрахователи. Сенаторите нарекоха избрания подход за посрещане на целта като "податлив на злоупотреби, които могат да доведат до банкрута на фонда и да наложат финансови задължения върху данъкоплатците".
Един от цитираните начини за злоупотреби бе възможността за неправилно тълкуване на критериите за медицински иск, което ще позволи на жалбоподателите да изискват суми за заболявания, които не са причинени от азбеста.
Сенаторите предупредиха още, че липсата на ограничения на възнагражденията на адвокатите, представляващи пострадалите, може да се яви друг допълнителен проблем при използването на фонда.
Трета болна област е създаването на това, което противниците на законопроекта нарекоха "тревожна неравнопоставеност между обвинените компании и застрахователите", особено в евентуалните случаи, в които фондът не успее да посрещне всички задължения и има нужда от допълнително финансиране.
"Тези недостатъци трябва да бъдат коригирани преди финалното гласуване" ­ заявиха сенаторите.
Демократите, членове на комитета, излязоха с общо изявление, обясняващо възраженията им против нормативния акт в текущата му форма. Според тях предложеният фонд няма да осигури адекватна компенсация на жертвите на свързаните с азбеста заболявания.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив