20 Април 2024, 15:49 Днес (0) | Вчера (10)

Зам.-министър препоръча частна компания на държавните фирми

19 Януари 2004 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Транспортното министерство разпрати писма с оферта на "Българска рейтингова агенция"

Всички фирми, подчинени на транспортното министерство, получиха писмо от ресорния зам.-министър Никола Янков с препоръка да проведат разговори с частната "Българска рейтингова агенция" за сключване на договор за анализ и оценка на финансовите и търговските рискове в работата си. Писмото е на бланка на министерството, има печат и изходящ номер. В него пише, че от гледна точка на добрата управленска практика тези анализи са задължителни при наличието на просрочени вземания. "Моля, информирайте ме в кратки срокове за резултатите от проведените разговори и подписаните споразумения", настоява Янков. Към писмото е приложен проектодоговор. Основните задължения на "Българска рейтингова агенция" са да изготвя стратегии как държавната фирма да си прибира дълговете. Тя ще прави оценка на вероятността за връщане на парите, ще дава препоръка за действие, а може и сама да се нагърби със събиране на борча. Към проектодоговора има приложение с цените на всички услуги на агенцията. Изготвянето на първоначален кредитен рейтинг на дружеството струва 2500 евро.Месечната такса за предоставяне на актуална информация е 500 евро. Анализът на кредитоспособността на фирма е 0,2% от дълга й, но не по-малко от 250 лв. и не повече от 1000 лв. 10% се дават, ако агенцията се нагърби със събирането на дълга. По груби сметки, ако държавната фирма реши да се възползва от всички услуги, тя ще трябва да плаща около 10 000-15 000 лева месечно. А агенцията ще се сдобие с безценна информация за финансовото състояние на компаниите в транспортния бранш.
"Досега не сме наемали подобна агенция, тъй като нито един закон не ни задължава. Не е ясно защо сега трябва да сключвам договор точно с тази агенция", обясни шеф на транспортна фирма.
"Министерството на икономиката помогна за създаването на тази компания и затова "Българската агенция за експортно застраховане" държи 25% от акциите. Целта бе да има система за рейтинг на риска на държавните компании, за да се даде тласък на капиталовия пазар. Като зам.-министър, отговорен за фирменото управление на дружествата в транспорта и телекомуникациите, мое задължение е да съдействам за подобряване на техните резултати. Част от това е надеждно определяне на риска при сключване на договори за разсрочване на плащания и т. н.", обясни пред "Сега" зам.-министърът на транспорта Никола Янков. Според него проектодоговорът е рамков, т.е. ако някой има нужда, да го сключи. "Цитираната сума от 2500 евро е за правене на кредитен рейтинг, необходим за предстоящата приватизация на "България ер". До момента са сключени два договора в системата - един от Национална компания "Железопътна инфраструктура" за 250 лв. месечно и 1 от "България ер" за 500 лв.", допълни той.
Към писмото Никола Янков е приложил и копие от стар договор между Министерството на икономиката и агенцията от времето, когато той беше зам.-министър там.

Каре
"Българска рейтингова агенция" е създадена през септември 2002 г. 25% от нея държи държавата чрез "Българската агенция за експортно застраховане". Останалите 75% са на частната "Браво инвестмънт", собственици на която са Божидар Аршинков, Димитър Вълков и Тошко Георгиев. Според ДАКСИ в управата на "Българска рейтингова агенция" са зам.-министър Никола Янков, Божидар Аршинков, Димитър Вълков, Петрозар Петков и Тошко Георгиев. Никола Янков твърди, че е напуснал УС с решение на Общото събрание през август 2003 г., но това все още не е отразено в "Държавен вестник".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив