23 Май 2024, 13:14 Днес (7) | Вчера (6)

Заместник-министър Любомир Кючуков проведе редица срещи в Прищина

10 Ноември 2005 14:07 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

На срещата с премиера Косуми бе заявено желанието на България за активно участие в политическия процес за определянето на бъдещия статут на Косово

Заместник-министърът на външните работи Любомир Кючуков проведе поредица от срещи в Прищина, съобщиха от пресцентъра на МВнР. На срещата с премиера Косуми беше заявено желанието на България за активно участие в политическия процес за определянето на бъдещия статут на Косово, както и очакването на България преговорният процес да бъде съдържателен и да доведе до конкретни резултати. Кючуков изрази пълната подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани, в т.ч. и на Косово, и заяви, че решението за Косово, каквото и да бъде то, трябва да бъде европейско решение, съответстващо на европейските стандарти и норми.
Премиерът Косуми посочи, че подкрепата на страните от региона за преговорния процес за определяне на бъдещия статут на Косово е от ключово значение за неговия напредък. Изразена беше благодарност за българското участие в икономиката и в приватизационния процес на Косово, както и пожелание за улесняване на бизнес контактите.
На срещата си с г-н Азам, заместник на постоянния представител на генералния секретар на ООН за Косово, и със заместник-политическия директор на УНМИК г-н Шлагек заместник-министър Любомир Кючуков обсъди взаимодействието на българската дипломация с УНМИК в хода на преговорния процес за бъдещия статут на Косово.
Представителите на УНМИК бяха запознати с българската позиция по започващите преговори. От своя страна Любомир Кючуков беше запознат с непосредствените приоритети на УНМИК.
Заместник-министърът разговаря с представителите на косовските сърби Оливер Иванович и Ранджел Нойкич, депутати в Косовската асамблея. От българска страна беше заявено желанието за постоянен контакт с представителите на косовските сърби и подкрепа за пълното изпълнение на стандартите за Косово, особено що се отнася до правата на лицата, принадлежащи към различните общности.
На срещата със заместник-министъра на културата в косовските временни институции за самоуправление г-жа Краснач бяха обсъдени конкретни възможности за сътрудничество и опазване на културното и религиозното наследство в Косово, както и ролята на културата в установяването на климат на доверие между различните общности в Косово.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8002
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив