08 Октомври 2024, 07:39 Днес (0) | Вчера (1)

Заради кризата расте броят на лишените от достъп до здравеопазване в ЕС

28 Ноември 2014 13:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 ноември 2014, 12:03
Под лиценза на creativecommons

Причината за проблема са бюджетните съкращения в сферата на здравеопазването, които много правителства предприеха в началото на икономическата криза, за да намалят тежестта на бюджетните си дефицити

Мерките срещу финансовата криза в еврозоната са затруднили достъпа на уязвимите социални групи до здравеопазване, сочи доклад на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (EUROFOUND), цитиран от Евроактив.

Причината за проблема са бюджетните съкращения в сферата на здравеопазването, които правителствата предприеха в началото на икономическата криза, за да намалят бюджетните си дефицити. 

Безработицата и спадът в разполагаемия доход на домакинствата са усложнили разрешението на проблема още повече.

Докладът посочва и профилите на социалните групи, пряко засегнати от икономическите затруднения в държавите членки: безработицата в ЕС през последните години се отразява най-негативно на достъпа на младите мъже до здравeопазването, докато задлъжнялостта на домакинствата лишава много млади семейства от адекватни медицински грижи.

В същото време най-уязвимите социални групи, за които достъпът до здравеопазване е бил труден и преди кризата, се сблъскват с още по-сериозни проблеми заради редуцираното финансиране в областта на социалните грижи.

Пример за такива групи са жителите на отдалечени райони, хората с ниска здравна култура, необразованите, хората с увреждания, хронични заболявания, възрастните, бездомните и имигрантите.

В доклада се посочват и косвените показатели за качеството и достъпа до медицински грижи: в редица европейски държави все по-малко пенсионери са настанявани в домове за възрастни и специализирани хосписи, защото пенсиите им са източник на доход за домакинствата в затруднено положение. В други случаи пациентите се насочват от частното към публичното здравеопазване заради икономии.

Eurofоund посочва, че голям брой национални власти и доставчици на социални услуги трябва да преразгледат мерките, предприети в отговор на кризата, когато икономическият растеж в икономиките им се възстанови. Освен това докладът призовава за повече инвестиции в условията на труд на медицинските работници. Според авторите адекватна мярка е не само повишаването на възнаграждението на лекарите и медицинските сестри, но и инвестициите в апаратура за амбулаторни грижи и самостоятелна медицинска профилактика. Насочването на средства в тази посока би могло да спести ресурси и разходи на системите за здравеопазване в дългосрочен план, посочва докладът.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 07 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7733
GBP 2.4796 2.4887 2.3357
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив