25 Април 2024, 23:34 Днес (14) | Вчера (12)

Засега 8 здравни компании искат да станат застрахователи

21 Юни 2013 12:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 юни 2013, 17:16
thinkstockphotos.com

Едно дружество прекратява дейност, едно се влива в застраховател, две – в други две здравни компании. Още седем мислят

12 от общо 19 здравноосигурителни дружества са подали документи в Комисията за застрахователен надзор (КФН) във връзка с промените в Закона за здравното осигуряване, задължаващи здравните компании да станат застрахователи, ако искат да продължат да предлагат своите услуги.

8 здравноосигурителни дружества са подали заявления с искане за издаване на лиценз за застраховане. Едно здравноосигурително дружество е поискало разрешение за преобразуване чрез вливане в застраховател. Заявление за доброволно прекратяване е заявило едно здравноосигурително дружество. В края на май две здравноосигурителни дружества са подали искане за преобразуване чрез вливане в други две здравноосигурителни дружества, след което тези дружества се очаква да предприемат действия съгласно изискванията на закона.
Това се казва в отчета на заместник-председателя на КФН, ръководещ управелние „Застрахователен надзор“ Борислав Богоев. Както ИНСМАРКЕТ вече писа, вчера Богоев се отчете пред бизнеса за дейността си като застрахователен надзорник.

Заявленията за прелицензиране са започнали да постъпват в КФН още от декември миналата година. Първите два лиценза са издадени на 13 и 14 юни 2013 г.  Очаква се до 7 август 2013 г. да бъдат разгледани всички постъпили документи и дружествата, които отговарят на изискванията на Кодекса за застраховането, да получат лицензи за застрахователна дейност. Лицензирането на здравноосигурителните дружества като застрахователи е политика на българската държава в унисон с европейското законодателство, която ние като надзорна институция, оторизирана да лицензира и регулира дейността им, отговорно спазваме и провеждаме, се казва още в отчета.
Богоев подчертава, че регулирането и надзора на дейността по доброволно здравно осигуряване е бил основен приоритет в дейността му.

Той припомни накратко и самия казус. „Регулирането на дейността по доброволното здравно осигуряване в България по нищо не трябва да се различава от регулирането на застрахователната дейност, свързана с покриването на здравни рискове – това бе становището на Европейската комисия, която беше открила процедура за нарушение срещу България и ни заплашваше голяма глоба. България трябваше да приложи по отношение на дружествата по доброволно здравно осигуряване застрахователните директиви, както и разпоредбите  относно свободното движение на капитали, залегнали в Договора за функционирането на Европейския съюз. С приемането на промени в Закона за здравното осигуряване бе прекратена процедурата за нарушение на правото на Европейския съюз и беше спестена глоба от порядъка на няколкостотин хиляди евро. Гласуваните промени в Закона за здравното осигуряване задължиха здравните дружества по доброволно здравно осигуряване да се прелицензират като застрахователи по общо застраховане или да се влеят в застраховател до август 2013 г.“

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив