25 Април 2024, 19:48 Днес (14) | Вчера (12)

Застраховането ще издържи на Brexit

28 Юни 2016 13:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 юни 2016, 15:05

Преходът ще е бавен и не се очаква да засегне ежедневните операции

Застрахователната индустрия претърпя тежък ден на борсите в петък, след обяваването на резултатите от референдума във Великобритания за излизане от Европейския съюз. Сривът на акциите засегна основно финансови компании, между които и множество застрахователни, и постави редица въпроси за съществуването на застрахователния пазар Lloyds of London занапред. След първоначалния шок обаче водещи застрахователи излязоха с позиция, че дори Великобритания да излезе от ЕС, това няма да нанесе тежки щети в средносрочен и дългосрочен план на техния бизнес и не се очаква да повлияе на ежедневните им операции. Предстои поне двегодишен преход, параметрите на излизането на Обединеното кралство от ЕС тепърва ще се изясняват и време за адаптация ще има, се казва в анализ на застрахователния брокер Инстрейд.

24 юни бе безспорно инфарктен за световните фондови борси и в частност лондонския пазар. Някои банки и застрахователи загубиха до една трета от капитализацията си, а негативната тенденция продължи и в началото на новата седмица. Британският застраховател Legal&General, който инвестира основно в имоти във Великобритания, загуби 30 % от стойността си от четвъртък насам. Акциите на Prudential паднаха с 20 %, а Aviva също загуби 30 % в един момент в петък, но възстанови част от загубите си в началото на седмицата.

Моментната нестабилност на борсите обаче бе очаквана на фона на подобно изненадващо и съдбоносно решение. Основните участници и анализатори на пазарите коментират, че в средносрочен план щетите от това ще бъдат сведени до минимум. Aviva обяви, че пазарната й позиция е устойчива на пазарен стрес и изходът от референдума няма да има някакъв значителен оперативен ефект върху компанията. Мултинационалната QBE Insurance Group посочи в доклад, че британските, европейските и международните корпорации може да са изправени пред някои трудности и промени заради Брекзит, но в средносрочен план щетите от това няма да са сериозни.

Solvency II остава

Малко вероятно е и да се променят сериозно регулациите за застрахователния бизнес във Великобритания, които в момента се подчиняват на общия режим Solvency II, коментира Чарлз Портсмут, директор на консултантската компания Moore Stevens. "Много европейски инициативи като Solvency II вече са въведени в британското законодателство и са интегрална част от системата в страната. Застрахователната индустрия вероятно ще иска да запази достъпа си до европейския пазар и базираните във Великобритания застрахователи вероятно ще предпочетат да се съобразяват с европейските регулации", коментира той.

4 сценария

Реалните ефекти от Брекзит все още са неизвестни, тъй като преговорите за излизане на Великобритания от ЕС още не са започнали и няма яснота в каква посока ще вървят те. Финансовият гигант Marsh & McLennan е разработил четири възможни сценария.
1. Великобритания става част от Европейската икономическа общност. В този случай страната ще има достъп до единния пазар, европейските директиви ще продължат да се прилагат, Лондон ще продължи да има финансов принос в европейския бюджет и няма да има независима политика за имиграцията. Този сценарий ще има най-малък ефект върху икономиката и търговията

2. Великобритания ще сключи двустранно споразумение за интеграция с ЕС. Това може да включва частичен достъп до единния пазар. Този сценарий ще има умерен ефект върху икономиката, търговията и миграцията

3. Споразумение за безмитна търговия. Великобритания ще води собствена имиграционна политика и независима търговска политика, които се очаква да повлияят на трансграничното движение на хора. Сценарият предвижда частичен достъп до единния пазар и вероятно ще има умерен ефект върху икономиката

4. Великобритания не сключва никакви търговски споразумения и търгува с ЕС като с трета страна. Ако се прилагат само правилата на Световната търговска организация, Великобритания ще търгува с ЕС по подобен начин като със САЩ, а миграционната политика ще стане по-независима. Този вариант вероятно ще има най-голям ефект върху икономиката

Излизането на Великобритания от ЕС ще донесе предизвикателства и за застрахователните компании, опериращи чрез пазара Lloyds of London, като те отново ще зависят от пътя, по който ще тръгнат преговорите за отношенията след Брекзит. Усилено се говори, че Lloyds of London ще загуби влиянието си като световен и европейски застрахователен хъб, а множество компании ще трябва да организират централи в страни от ЕС, за да улеснят функционирането си на европейския пазар. Някои банки дори обявиха намерение да местят служители в Париж, Дъблин и Франкфурт, след като Лондон излезе от единния пазар. Дали и как това ще бъде осъществено обаче още няма яснота, докато преговорите не започнат.

Брекзит може и да няма

Според някои по-смели анализатори е напълно възможно гласуването на 23 юни да не доведе до нищо и Брекзит изобщо да не се случи. Юридически вотът е необвързващ и властите в Лондон нямат задължение да активират излизането на Лондон от ЕС. Практически това вероятно ще стане, както посочи и отиващият си премиер Дейвид Камерън, тъй като е редно да се уважи волята на народа. Никой обаче не знае в какъв срок ще се случи това. Европейското законодателство предвижда страната, желаеща да напусне съюза, да подаде писмено или устно формално искане за активиране на чл. 50 от Договора от Лисабон, в който е описана процедурата за излизане. Няма обаче срок, в който това да се случи. Камерън заяви, че няма да е той този, който ще отправи искането. Изборът на негов наследник се очаква да стане до есента, а след това от него ще зависи дали и кога ще активира клаузата. След това е предвиден двугодишен срок за преговори и установяване на бъдещите отношения, който обаче може да бъде удължен.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив