19 Март 2024, 07:13 Днес (0) | Вчера (10)

Застраховател обяви: 90% от съкровищата на Нотр Дам са спасени от пожара

18 Април 2019 12:23 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 април 2019, 12:38

Причината е, че в точност е бил спазен планът за действие в извънредни ситуации

90% от безценните реликви и произведенията на изкуството в катедралния събор Нотр Дам дьо Пари ("Парижката Света Богородица") са спасени от разрушителния пожар в понеделник, защото е бил спазен планът за действие в извънредни ситуации. Това обяви застрахователният агент Мишел Оноре от Sedgwick, натоварен със заданието да оцени щетите по сградата и съкровищата в нея. Експертът поясни, че евакуационният план е предвиждал при екстрени ситуации с приоритет да се ползват реликвените предмети и тъй като планът е спазен в точност, загубата не е много голяма. Веднага след пристигането си на мястото на пожара огнеборци са сформирали човешка верига, по която своевременно са били изнесени ценните предмети. Съкровищата на Нотр Дам наброяват около 1000–1200 експоната сред които предмети от скъпоценен метал, традиционни църковни облачения и картини. Част от съвременните експонати са подарени от папа Йоан Павел II.
Оноре открои сред най-драгоценните предмети Христовия трънен венец и части от разпятието. Повечето от картините се нуждаят от оглед от специалисти-реставратори заради следите от сажди или вода, използвана при гасенето. "Изключително удовлетворени сме и че главният орган в събора е останал невредим, но и той се нуждае от щателна проверка", каза още застрахователният експерт.
Произведенията на изкуството, евакуирани от катедралата, ще бъдат прехвърлени в Лувъра.
Съборният храм е собственост на държавата и големите европейски застрахователи очакват Франция да поеме основната част от разходите за възстановяването.
Оноре посочи два застрахователя, единият от които  е AXA ART (подразделение на AXA), които носат отговорност за произведенията на изкуството в събора, като добави, че за оценка са привлечени петима водещи независими оценители на щети. Оноре обаче не назова кой е вторият застраховател.
Във Франция религията е отделена от държавата със закон от 1905 год. Предметите, които са в Нотр Дам отпреди закона, се застраховат от държавата. С изключение на най-ценните реликви, какъвто е Христовият трънен венец, регулярна инвентаризация се прави на останалите артефакти за установяване на тяхното състояние и в случай на унищожаване на застрахования предмет, застрахователят изплаща обезщетение. По думите на Оноре, застрахователите ще платят всички повредени предмети.
Любопитна подробност повече с верова, отколкото със застрахователна стойност, е, че след падането на кулата-стрела, огнената стихия погълна и един от важните символи – метално петле-гръмоотвод на върха на кулата, в което са поставени мощи от двама светци-покровители на Париж – св. Дени (свщмчк Дионисий, първият епископ на Париж, ІІІ в.) и св. Жьоневиев (св. Геновева, V в.).  Св. мощи са поставени в металното тяло на птицата през 1935 г.  с надежда светците да бдят над града и да пазят и катедралния храм. Веднага след потушаването на пожара огнеборци са намерили металния петел невредим.

Междувременно днес българският патриалх Неофит изпрати послание по повод пожара, в което се изразява подкрепа  на френския народ, както и пожелание емблемата на Франция - Нотр Дам, да бъде възстановена в скоро време.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7956
GBP 2.4796 2.4887 2.2899
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив