26 Април 2024, 21:48 Днес (11) | Вчера (14)

Застрахователи свалят цената по "Гражданска отговорност" в битка за всеки клиент

15 Май 2013 15:54 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 15 май 2013, 16:06

Въпреки това застраховката бележи ценови ръст през последните 5 години

Цената на задължителната автомобилна застраховка „Гражданска отговорност“ (ГО) в момента е сравнително ниска, съпоставено с европейските нива. За това влияят както ниската покупателна способност, така и пресиращата конкуренция между компаниите. Не е тайна, че в началото на всяка година дружествата планират годишно увеличение от поне 10-15 на сто, но с навлизането в кампаниен период намаляват цените в битката за всеки клиент. Около това мнение се обединиха представители на водещите застрахователни компании у нас по време на финансов форум, проведен в София. Все пак застраховката ще поскъпва, доколкото пазарът й позволи, стана ясно на форума.

Според Цветанка Крумова, изпълнителен директор на „Армеец“, въпреки ниската цена на ГО, пазарът отчита ценови ръст през последния 5-годишен период. Пред 2007 г. при  2,5 млн. застраховки премийният приход е бил около 300 млн. лв.  В края на 2012 г. застрахованите коли са били с около милион повече, тоест, около 3,5 млн., а премийният приход -  около 527 млн. лв. Това прави ръст от почти 70%. Все пак Крумова се съгласи, че цената е ниска в сравнение с европейските нива. Като най-голям проблем тя посочи конкуренцията: „В края на всяка година всички обещаваме да увеличим цената и след това я намаляваме, но основната причина за това е жестоката конкуренция на нашия пазар“.

И от Лев Инс коментираха, че цената на застраховката е ниска. Лазар Георгиев, член на УС на компанията и директор на Софийски корпоративен център, коментира, че не е възможно да правим съпоставка с европейските ценови нива поради ограничените финансови възможности на българина. Георгиев постави въпроса за разсроченото плащане на застраховката и носенето на отговорността от страна на компанията. Някои компании не прекратяват застраховките 15 дни след като изтече срока за внасяне на поредната вноска, която собстевникът не е платил, а продължават за изчакват 20-30 дни, а дори и по-дълъг период. Това изкривява пазара, категоричен е застрахователят.

Иво Груев, зам.-изпълнителен директор на „Булстрад Виена Иншурънс Груп“ също призна, че цената на застраховката не е достатъчна, за да покрие риска, който компаниите носят. Той обаче посочи, че има спад в цената на полицата и в други страни в Европа, например Чехия.
Особеност на този пазар е и нарастването на обезщетенията. Според Груев съдебно присъдените обезщетения бележат ръст от 2-3 пъти.

Николай Генчев, главен изпълнителен директор на „Уника“ посочи, че в европейските страни се наблюдава спад в цените на полиците. Той подчерта, че този проблем се забелязва в Унгария, Чехия и Словакия. В същото време обаче Генчев подкрепи Крумова, че в последните 5 години цената на застраховката расте. Той похвали промяната в мисленето на пазарните играчи към по-рационален и стратегически подход, основно благодарение на регулатора – КФН, и бе категоричен, че не всички компании гонят краткосрочен успех.

Според Николай Здравков, управител на застрахователния брокер „Ай Енд Джи“, от началото на годината средната цена по ГО е намаляла с около 8 лева в сравнение с миналата година.

Цветанка Крумова от „Армеец“ постави въпроса за обхвата по ГО. Тя постави на дискусия начините за изчисляване на обхвата, като добави, че има 5 метода за това.

Според приетия у нас начин – брой регистрирани автомобили спрямо брой застраховани коли - при влизането ни през 2007 г. в ЕС, когато автопаркът у нас бе подложен на задължителна пререгистрация, броят на регистрираните коли беше 2,5 млн., а на застраховките – 2,420 млн. „На 1 януари 2013 г. имаме 2,499 млн.активни застраховки, а регистрираните автомобили са с около 1 млн. повече. Интересното е, че през всички тези пет години броят на застрахованите автомобили се движи между 2,4-2,5 милиона. Можем ли тогава да кажем, че тази цифра всъщност представлява 100% обхват на нашия пазар, а не броят на регистрираните автомобили? И че нашият пазар всъщност има близо 100% обхват на автомобилите в движение? Защото досега няма нищо, което да доказва обратното“, посочи  Крумова.

Според справка, направена в Гаранционен фонд към 31.12.2010 г., броят на издадените полици по „Гражданска отговорност“ е бил 2 439 539. Към 31.12.2011 г. те са вече 2 546 241, а към 31.12.2012 г. техният брой е 2 549 370. Тоест, продадени са 3 129 полици повече сравнение с 2011 година.
В края на януари т.г. на специална пресконференция представители на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ), Гаранционен фонд (ГФ) и Комисията за застрахователен надзор (КФН) отчетоха най-високия обхват по „Гражданска отговорност“ за последните няколко години – около 82 на сто.

В свой анализ от м. януари т.г. ИНСМАРКЕТ посочи, че по наши източници процесът на изчистване на информационните масиви все още не е приключил. Продължава изчистването на т.нар.списък с незастраховани автомобили, от който отпадат коли на българи, които от години са излезли със своите МПС в чужбина или са ги пререгистрирали, или са ги бракували.Вероятно списъкът ще бъде редуциран с още няколко хиляди автомобила. Това от своя страна ще покачи обхвата на задължителната автомобилна застраховка с още няколко процента.

По време на днешния форум Стоян Проданов, изпълнителният директор на „Бул Инс“, прогнозира, че влиянието на кризата ще продължава да е фактор на родния пазар още много години. „Трябва да свикнем с това, което ще оказва въздействие върху бъдещите ни решения, защото събираме български премии, а плащаме по европейски цени. Така че премията още дълго време ще е ниска и трябва да действаме в посока на постепенно повишение“.

На днешното събитие бе поставен и въпросът за намаляващите приходи от доброволната автомобилна застраховка „каско“. Причините за това са известни – спадналото потребление на нови автомобили, остаряването на автомобилния парк, поскъпването на сервизните услуги.

Коментирано бе, че природните бедствия у нас през миналата година не са повлияли значително на имущественото застраховане. Интересът на клиентите е бил в първите дни след природните катаклизми, но за осезателен ръст на реално склчените полици не може да се говори. Застраховмателите отдадоха това на липсата на застрахователна култура и на бедността.

Сред коментираните теми бе и за каналите за продажба, както и за професионализма и коректността на посредниците.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив