06 Май 2024, 08:54 Днес (0) | Вчера (1)

Застрахователите ще дават заеми по полици "Живот"

09 Септември 2004 09:39 в-к "Пари" по статията работи:
A+ A-

Заемът вече ще се счита за покритие на застрахователния резерв

Парламентът насърчи застрахователите да отпускат заеми по дългосрочните застраховки "Живот". Заемът вече ще се счита за покритие на застрахователния резерв, гласуваха депутатите, които почти изцяло одобриха промените в Закона за застраховането. Отпускането на такива заеми и в момента е разрешено, но неизгодно за компаниите, тъй като те трябва да направят покритието им със собствени средства. Тези кредити са много сигурен актив, който не подлежи на обезценка, коментираха от Комисията за финансов надзор
/КФН/. Ако той не бъде погасен, застрахователят просто няма да дължи обезщетение по полицата "Живот". Клиентът може да поиска такъв заем преди изтичането на срока за застраховката "Живот" до размера на натрупания по нея резерв срещу лихва, която ще се договаря. Очаква се размерът й да бъде в рамките на гарантираната доходност и е възможно да конкурира банковите лихви, обясниха експерти.
Задължителната застраховка "Гражданска отговорност" за автомобилите шофьорите вече ще могат да сключват и за период, по-малък от една година, гласят други приети промени на второ четене.
Срокът обаче трябва да е поне 1 месец. Когато застраховката е валидна за по-малко от 3 месеца, размерът на премията не може да бъде под 25% от годишната. Общите условия, тарифите и застрахователно-техническите планове на застраховките, както и промените в тях, не подлежат на предварително одобряване, решиха още депутатите. КФН ще издаде наредба за общите условия, минималната застрахователна сума, минималната задължителна рискова премия, реда и срока за извършване на задължителното застраховане. С новия текст на практика пак ще има минимален праг, под който да не може да се продава полицата. Според експерти наредбата ще фиксира няколко основни тарифиращи фактора, включително системата бонус - малус, възрастта на шофьора, мощността на автомобила и др.
Охранителите задължително трябва да имат застраховка "Гражданска отговорност". Такова задължение беше въведено вече и за нотариусите и строителния надзор.
Застрахователите сега могат да плащат обезщетение единствено и само в пари, но с промените помощта при пътуване може да е и в натура. Компаниите бяха принудени да създават дъщерни дружества за целта.
Либерализира се режимът за достъп до застрахователната тайна за КФН, прокуратурата, следствието, полицията, пред гаранционния фонд, за информационната система по "Гражданската отговорност". В момента той е възможен само с решение от съда.
Законопроектът не бе гласуван докрай, тъй като възникна дебат /който беше единствен/ за допълнителното заплащане на шефовете и членовете на КФН. За целта в бюджета на комисията се предвиждат до 25% от средния годишен размер на средствата за работна заплата. Според синята депутатка Росица Тоткова това означава, че възнаграждението на председателя на КФН ще бъде с 60% по-високо от това на шефа на парламента, а на членовете на комисията - с 31% повече от депутатските заплати. След протест и на други депутати, по предложение на председателя Огнян Герджиков текстът бе отложен. По него скандал имаше и в бюджетната комисия. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив