13 Май 2024, 00:20 Днес (0) | Вчера (0)

Застрахователни компании вече внесоха гаранции в бюрото "Зелена карта"

25 Март 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

На 1 април ще започне работа Националното бюро "Зелена карта" (застраховка "Гражданска отговорност" за събития извън територията на страната).

Бюрото ще стане правоприемник на "Булстрад", единственият застраховател, който можеше да продава едноименната полица. Това съобщи за "Дневник" Цветанка Крумова, член на управителния съвет на бюрото. Първите няколко гаранции от 600 хил. евро вече са внесени, като са представени и нужните презастрахователни програми. Това са двете условия, за да могат общозастраователните дружества, членуващи в сдружението, да продават "зелена карта".
От 1 април полицата ще се издава освен от "Булстрад" още и от "Алианц България", ДЗИ и др., които вече са внесли банковите си гаранция и са представили презастрахователните си програми. До 31 март, когато е крайният срок за това, се очаква и по-голямата част от останалите членове на националното бюро да изпълнят изискванията. "Ако срокът не се спази, не е фатално, но тези дружества няма да могат да продават застраховката от 1 април", обясниха застрахователи.
Сега в националното бюро "Зелена карта" членуват общо десет общозастрахователни компании - "Булстрад", "Алианц България", "ДЗИ - общо застраховане", "Орел", "Витоша", "Бул инс", "Юпитер", "Хановер кооп", "Български имоти" и "Евроинс". През тази година "зелена карта" ще поскъпне с 10 лева на бройка, като тези пари ще отиват за попълването на гаранционен фонд, който до края на този година трябва да достигне 1 млн. лв., а през следващите две-три години - до 6 млн. лв. С ресурса на гаранционния фонд се предвижда да се покриват обезщетения при издадени фалшиви зелени карти. Освен това той ще служи за покриване на щети, след като банковата гаранция и възстановените от презастрахователя суми се окажат недостатъчни за изпълнение на задълженията на член на бюрото. След попълването на фонда е възможно цената по застраховката да се намали, смятат в националното бюро. Премийният приход от "зелена карта" за тази година се изчислява на 30 млн. лв. при 100 хил. броя продадени застраховки.

Борислав Йорданов
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив