29 Март 2024, 12:36 Днес (6) | Вчера (11)

Застрахователният сектор шокиран от обратния завой на Standart Life

12 Януари 2004 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Британският застрахователен сектор бе разтърсен от новината, че най-големият в страната взаимно животозастраховател Standard Life обмисля разкооперирането си.

Въпреки че базираната в Едингбург група все още не е решила окончателно да промени статуса си на взаимнозастрахователна компания, остава факта, че този ход е бил обсъждан с инвестиционната банка UBS, които са били помолени да изследват различните варианти на неочаквания обратен завой, предприет от най-големия животозастраховател във Великобритания. Главната тревога на 2.3-те милиона държатели на полици с фиксирано плащане е, че групата е била принудена да преприеме мерките, които по-рано отхвърли.
Изпълнителните директори на Standart Life все още са затънали в зациклилите се преговори с регулаторните органи . Те не могат да постигнат съгласие относно това как взаимнозастрахователите ще могат да посрещнат по-строгите критерии за платежоспособност, въведени тази година.
Службата по финансови услуги, както и браншът на дългосрочните спестявания очакват трепетно доклада на Лорд Пенроуз относно разгрома на Equitable Life. Equitable Life е най-старият в света взаимно животозастраховател, който трябваше да затвори врати за нов бизнес през 2000г. поради големия си дял полици с гарантиранa годишнa лихва. Standard Life твърдят, че платежоспособността им почти не се е променила спрямо предходната година.
Въпреки че нито една от двете страни по спора дава официален коментар, изглежда основна точка на неразбирателството между регулаторните органи и Standart Life остава въпроса с колко капитал трябва да разполага взаимнозастрахователната компания, за да покрие различните давани гаранции - като например четирите процента възвръщаемост на голям дял от своя пенсионен бизнес, и "ипотечното обещание", отправено към клиенти, държащи задължителните животозастрахователни полици на длъжниците по ипотечен заем.
Разкооперирането обаче няма да разреши веднага проблема с регулаторните органи. Подобен процес ще отнеме до две години, тъй като бордът на директорите ще трябва да получи разрешението на държателите на полици, на регулаторните органи и на съда.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив