28 Март 2024, 15:51 Днес (9) | Вчера (12)

Застраховка "Отговорност на оценителите" да покрива конкретни рискове, искат от бранша

10 Септември 2021 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 септември 2021, 08:32

Професията на професионалния оценител се развива с предложения за стандарти по отношение оценките на конкретни активи и пасиви

Камарата на професионалните оценители (КПО) у нас организира семинар с международно участие, на който ще бъде обсъден въпросът за отговорността на оценителя и застраховка "Професионална отговорност". Застраховката е задължителна за независимите оценители, които практикуват дейността в България. Независимият оценител носи имуществена отговорност за евентуални вреди, които е причинил на възложителя, ако те са пряка и непосредствена последица от негови виновни действия. У нас към момента няма събития, по които да е потърсено и платено обезщетение от застраховател, но това не освобождава специалистите от необходимостта да познават рисковете и начина за управлението. Важно е да бъдат изработени условия за застраховката на професионалната отговорност на оценителите, която да покрива конкретни рискове и да отразява реалните потребности на професията, а не да се прави формално само защото някой я изисква да се посочи в годишния отчет на оценителя - това обяви в специално интервю за ИНСМАРКЕТ г-жа Ценка Божилова, председател на Камарата на професионалните оценители (КПО). Според Закона за независимите оценители, оценителска дейност се извършва както от оценители – физически лица, така и от дружества на независими оценители. По тази причина, застраховката трябва да бъда разработена така, че да покрива рисковете както на физическите, така и на юридическите лица, осъществяващи дейност на независим оценител. Много са важни и условията, които оценителите трябва да са спазили, за да разчитат на подкрепа от застрахователя си при предявена претенция във връзка с професионалната им дейност, подчерта експертът.
Всяка държава има свои правила за извършване на дейността на независимите оценители, но освен на местно, съществуват и правила и изисквания за застраховка и на международно ниво. Например, Кралският институт на професионалистите в областта на недвижимите имоти – RICS /Royal Institution of Chartered Surveyors/, която е най-голямата професионална организация в света в тази област с над 150 години история, публикува изисквания и най-общи указания към своите членове относно това какво следва да покрива застраховката за професионална отговорност и на каква база може да се сключва. Никой сериозен професионалист-оценител не си представя, че ще упражнява толкова отговорна професия днес без застраховка. Въпросът е тази застраховка да служи като истинска гаранция, че при настъпване на покрито по полицата събитие, застрахователят ще го подкрепи финансово, каза още председателят на КПО.
Дейността на оценителите се използва в различни сектори на пазарното стопанство: кредитиране, данъчно облагане, заверка на годишни счетоводни отчети, покупко-продажба на активи, части от бизнес (дялове, акции) и цели предприятия; определяне на материален интерес при апортни вноски и много други. Застрахователният бизнес също използва експертни оценки както при определяне на застрахователни стойности, така и при оценка на щети. Затова е много важно оценителите да са добре професионално подготвени, за да отговарят на изискванията на непрекъснато променящите се среда и пазар. "Последните две години са истинско предизвикателство пред гилдията, като настъпилите промени в работата ни са разнопосочни и в някои аспекти много положителни, например мощното навлизане на дигитализацията и изкуствения интелект при анализ на големи бази от данни и изготвяне на автоматични оценки, които да подпомогнат сключването на сделките, преди да се изготви същинска оценка от оценител. Нашата професия е жива, тя се развива и обогатява, включително и с множество предложения за стандарти по отношение оценките на конкретни активи и пасиви. Тя обаче трудно се осъществява в среда на непрозрачен пазар и липса на информация за реалните цени по сключените сделки", каза още Ценка Божилова.
Дейността на независимите оценители в България се регулира от Закона за независимите оценители, в сила от 1.1.2009 година. По мнението на доста специалисти, както оценители, така и от други професионални области, които имат допир с професията, този закон се нуждае от промяна. "Камарата на професионалните оценители неведнъж е излизала със становище относно това какви промени са необходими, включително и с оглед отразяване на изискванията на европейското законодателство, но все още резултати в тази посока няма", посочи още Божилова.

Семинарът, който се организира от Камарата на професионалните оценители в България, ще е състои на 30 септември т.г. Повече информация може да бъде намерена ТУК. ИНСМАРКЕТ е медия партньор на събитието.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив