20 Април 2024, 09:29 Днес (0) | Вчера (10)

Застраховката за туроператорите стана задължителна

04 Октомври 2002 в-к "Кеш" по статията работи:
A+ A-

До края на годината договорите трябва да бъдат представени в Министерството на икономиката.

От 1 октомври влезе в сила новият Закон за туризма, който задължава всички туроператори да сключат застраховка за професионална отговорност. Така при фалит на туристическите фирми ще плащат застрахователите. Туроператорите ще трябва да представят застрахователните си договори в Министерството на икономиката до 1 януари 2003 г.
Това изискване е записано в новата Наредба за лицензиране на туроператорите и туристическите агенции, която беше публикувана в Държавен вестник във вторник.
Изискването за задължителна застраховка беше включено в закона, за да се предпазят от неприятни изненади българите, които почиват или ходят на екскурзия в чужбина с наш туроператор. Например ако в последния момент се окаже, че туристическата фирма не е изплатила задълженията си към транспортната, и на мястото за тръгване изобщо не се появи обещаният луксозен автобус. Естествено застрахователят няма да може да организира екскурзията отново, но поне ще върне на кандидат-туристите платената сума. Тя няма да им плати излъганите очаквания, но ще им даде възможност да планират ново пътешествие, този път с друг туроператор.
Застрахователите ще плащат и в случаите, когато туристическите фирми са предоставили на клиентите си само част от платените услуги. Например, ако се окаже, че липсва резервацията в хотел в чужбина и трябва туристът да плати сериозна сума на място. Естествено в този случай застрахователят ще възстанови сумата срещу фактура едва след връщането на нещастния турист в България. Но и това е нещо. Проблемът е, че там човекът ще трябва да търси пари назаем, ако не му стигнат джобните.
Застраховката на туроператорите покрива и казуса "връщане на туриста до началния пункт на пътуването", ако фирмата не е в състояние да се погрижи за това. Преди време имаше цял филм за перипетиите на група европейски туристи в Америка, чийто туроператор фалира точно по средата на пътешествието. От мечтания седмичен престой в рая пътуването на тези нещастници се превърна в истински ад, след като им свършиха парите. За да не се случват подобни неща с клиентите на българските туроператори, ще плащат отново застрахователите.
Новата задължителна застраховка ще бъде едногодишна. В момента се разработва наредбата, която ще определи задължителните минимални застрахователни премии и покрития. За база ще бъдат ползвани едногодишните обороти на туроператорите. От 3000 до 10 000 лева пък ще е санкцията за застрахователните компании, ако откажат на туроператор да сключат с него задължителната застраховка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив