22 Май 2024, 00:24 Днес (0) | Вчера (4)

Затвориха бензиностанции, разреждали горивата

02 Юни 2014 15:03 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 юни 2014, 15:06

Ако измервателните уреди не са минали проверка за изправността, да не плащаме ток и вода, предлагат от агенцията по метрология и технически надзор

Да не плащаме сметката си за ток и вода, ако измервателните уреди не са минали през проверка за изправността. Тази законодателна промяна ще инициира Държавната агенция по метрология и технически надзор, съобщи Дарик. Изпълнителният й директор Стефан Цанков съобщи, че при две от общо трите електроразпределителни дружества има сериозни проблеми.

Миналата седмица агенцията е открила горива с отклонение от съдържанието в бензиностанции в Кюстендилско. От 12 проверени бензиностанции са затворени три и са наложени глоби на обща стойност 50 000 лева.

Сериозни пропуски са установени при изправността на асансьорите в болниците. Шефът на агенцията съобщи, че през годините са извършвани и сериозни нарушения в самото ведомство.

Уредите, с които се измерва консумацията ни на вода, ток и парно, трябва да минават по-често на контрол, категоричен е Стефан Цанков.

"За съжаление, над 10 процента от електромерите в страната са непроверени, като имаме проблем с две от ЕРП-тата. Водим разговори с тях и се опитваме да намерим решение, а същото се отнася и за ВиК дружествата, където над 20 на сто не са проверени и ако до края на годината не започнат да си изпълняват задълженията, ще предложим законова промяна, при която да не се признават сметките на гражданите, ако не са проверени измервателните уреди", каза Цанев.

В Кюстендилско е направена проверка на съдържанието на горивата в бензиностанциите. Открито е корабно гориво и други съставки, които замърсяват въздуха над нормата и амортизират по-бързо автомобила.

Друг сериозен проблем - проверките на асанасьорите. Предстои да бъдат направени проверки във всички болници, защото в Пловдив са установени сериозни проблеми. В болница "Свети Георги" са описани осем много опасни асансьора от общо 33. При частните сгради също има огромни нередности. Например, 80-годишен техник поддържа 1500 асансьора.

Често и теглилките по пазарите са проверявани само на документи. Същото важи за апаратите на таксиметровите шофьори и уредите, монтирани в кабините на шофьорите по международните маршрути. Във всички сфери вече са започнали масови и изненадващи проверки. Стефан Цанков разказа, че е имало жалба до главния прокурор откъде накъде в град извън София отиват инспектори от София да ги проверяват. Досега винаги им се били обаждали предварително и един и същ човек е ходил, цитира Цанев жалбата. От подопечното му ведомство в момента отговарят.

Досега пракпиката е била: "Първата година пишем акт, втората година се почерпваме, а от четвъртата докарваме вече тези резултати, които имаме - всичко над 98 на сто изрядно", каза Цанков.

И оценката на Стефан Цанков: "През последните няколко седмици направихме първите такива проверки и за съжаление за главата се хванахме".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 21 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8007
GBP 2.4796 2.4887 2.2862
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив