06 Октомври 2024, 19:42 Днес (0) | Вчера (0)

Здравната каса спира парите на задлъжнелите болници

01 Август 2005 08:42 в-к "Новинар" по статията работи:
A+ A-

Директорите на лечебните заведения чакат новия здравен министър

Здравната каса предприема нови мерки за контрол на болниците, които харчат парите по клинични пътеки за други цели. Институцията ще спира парите за текущия месец на лечебните заведения, ако не плащат поне 30% от преведените им по клинични пътеки пари за лекарства и консумативи. Тази възможност се дава с включването на нови текстове в здравния договор за 2005 г., които тези дни трябва да бъдат обнародвани в "Държавен вестник".
Финансирането ще се възстановява, когато лечебните заведения покрият текущите си задължения към доставчиците на лекарства, обясни директорът на касата д-р Иван Букарев. Според него в момента част от болниците си правят ремонти и купуват апаратура с парите за лечението по клинични пътеки. Не искаме парите на касата да се използват по други начини - за ремонти, за градинки и за покупка на апаратура, което не е приоритет, обясни директорът на касата.
Поредният опит на институцията да ограничи разходите в болниците се налага заради главоломно растящите дългове на лечебните заведения. Към момента те са 162.8 млн. лв. Досега касата вече е изразходвала 270 млн. от предвидените за болниците през тази година общо 295 млн. лв. Заради липсата на информационна система обаче институцията не може ефективно да контролира разходването на средствата.
Според Букарев фалит на болниците е възможен само ако управлението им е неудачно. Касата има готовност да поеме изцяло финансирането за болнична помощ още от следващата година, заяви директорът на институцията. Ръководители на големи лечебни заведения също не изключиха опасността от фалит, но бяха категорични, че няма да спрат работа.
Чакаме избора на нов министър, за да обсъждаме с него финансовото състояние на болниците, коментира директорът на "Пирогов" доц. Спас Спасков. Според него основната причина за натрупаните дългове е, че голяма час от тях не бяха покрити в края на миналата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив