20 Април 2024, 06:56 Днес (0) | Вчера (10)

Земеделието страда най-много от промените в климата

05 Юни 2015 12:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 юни 2015, 11:42

МОСВ работи по Национална стратегия за адаптация към измененията на климата

Земеделието е сред най-уязвимите сектори, защото промените в температурата и валежите, по-честите екстремни метеорологични условия, както и нарастването на количествата въглероден диоксид в атмосферата, оказват предимно негативни ефекти върху производителността му. С тази думи  започна лекцията си пред участниците в международната конференция "Трансформиране на сектор земеделие и развитие на селските райони в България" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Организатори на форума са Министерството на земеделието и храните и Световната банка.

В контекста на тази нова реалност страната ни ясно трябва да постави стратегическите си цели, за да можем в по-широк времеви хоризонт да се приспособим към необратимите климатични промени, посочи Василева. МОСВ инициира процес по разработването на Националната стратегия за адаптация към изменението на климата, която съвместно с всички компетентни ведомства трябва да бъде готова до края на 2017 г. , съобщи министърът. Василева поясни, че в Стратегията трябва да бъдат заложени мерки за намаляване на уязвимостта на страната ни от климатичните промени и за подобряване на капацитета за адаптиране на природните, социалните и икономическите системи към неизбежното негативно въздействие от измененията на климата.

Анализ, изготвен във връзка с изработването на Стратегията показал, че повишаването на средногодишната температура има отрицателно въздействие върху земеделието у нас, особено при отглеждането на култури при неполивни условия. Има обаче нови възможности и благоприятен ефект, защото повишаването на температурите ще позволи отглеждането на ранни земеделски култури на открито или в оранжерии, а разходите за тях ще намалеят.

Министър Василева каза, че се препоръчват промени в сектора, за да се подобри адаптационната му способност – разширяване и изместване на агроклиматичните райони, повишаване на производителността на културите чрез корекции в календара им и количеството вода за напояване. Трябва да се използват нови сортове и хибриди, устойчиви на засушаване, въвеждане на напоителни технологии с намалена консумация на вода. Да се подобрят технологиите за растителна защита и приоритетно да се развиват биологични методи срещу болестите и вредителите. В хода на този процес е важно земеделските стопани да бъдат включени в обсъждането на нуждите от адаптация и прилагането на добри практики, препоръчвал анализът.

Наличието на Стратегия за адаптация е предварително условие от усвояването на средствата от еврофондовете през новия програмен период. 20 на сто от средствата по всички програми във всички сектори трябва да бъдат заделени за дейности, свързани с адаптацията към изменението на климата, припомни Ивелина Василева.

Партньорството ни с МЗХ, с ЕК, с международните финансови институции и в частност със Световната банка ще продължи, за да постигнем желаните цели в контекста на амбициозната политика на ЕС. Надяваме се те да доведат до подписването в края на 2015 г. в Париж на правно обвързващ  документ  между държавите  –  страни по конвенцията по измененията на климата, за да бъдат постигнати желаните цели, поставени за периода до 2030 г., завърши министър Василева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив