20 Април 2024, 03:55 Днес (0) | Вчера (10)

Земетресение с магнитут 5,6 по Рихтер в района на Вранча

28 Декември 2016 10:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 декември 2016, 09:36
Getty Images

Трусът е усетен и у нас по високите етажи на населените места в Северна България

Земетресение с магнитут 5,6 по Рихтер е било регистрирано в 1:20 ч. в сряда в района на Вранча, Румъния. По данни на Европейския сеизмологичен център епицентърът е на 154 км северно от Букурещ на 100 км дълбочина.
Трусът е усетен и у нас, основно по високите етажи на населените места в Северна България, съобщиха за Българското национално радио от Националния институт по геофизика към БАН.

Дежурният сеизмолог в Националния институт по геофизика Илияна Попова успокои, че земетресения с подобна сила нямат разрушителен ефект. По думите ѝ земетресенията във Вранча обичайно се усещат на обширна територия заради голямата дълбочина на епицентъра. Данни, които сме получили, са за Русе, Силистра, Дулово, Видин, Добрич, Варна. Но в тези селища е усетено слабо.

Варненци са почувствали земния трус от Вранча, особено тези, които живеят по високите етажи, в общината и в областната администрация няма сигнали за щети, съобщиха дежурните там.

Кметът на община Провадия Филчо Филев информира, че засега няма данни за сериозни поражения в града и региона.

Освен у нас трусът бе усетен в Молдова и Западна Турция. Няма данни за щети и в Букурещ, който е на около 150 километра южно от епицентъра

Вранча, където се събират три тектонични плочи, е един от най-активните сеизмични райони в Европа. През 1977 година земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер отне живота на 1500 души, сред тях и десетки жители на Свищов.

Илияна Попова обясни, че подобни трусове нямат потенциал да нанасят сериозни материални щети.

"За отделните сеизмични зони на България честотата на катастрофалните земетресения достига до хиляди години, докато в Румъния средната честота е 40-50 години. Няма никакво място за сравнение. По отношение на катастрофалните земетресения сме нещо като Обетована земя." Това заяви в предаването "Преди всички" по БНР проф. Емил Ботев, ръководител на департамент "Сеизмология" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН:

Изследванията, които правим, ни дават основания да твърдим, че нямаме натрупани такива големи напрежения, докато румънските колеги и международните експерти не могат да кажат това за Вранчанското дълбочинно огнище. Очаква се там да продължават тези катастрофални земетресения с относително висока честота, докато честотата на тези земетресения с магнитуд 7, които могат да доведат до сериозно въздействие върху жилищния фонд и инфраструктурата, при нас стават на стотици години.

Учените от БАН определят максималната степен на въздействие върху страната на земетресението във Вранча до пета и то в близките до Румъния населени места.

Сеизмичните вълни пристигат безпрепятствено на големи разстояния, затова земетресението се усеща в много широк ареал, но остава само в сферата на усещанията, на въздействието върху психиката на хората, обясни проф. Ботев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив