24 Април 2024, 05:54 Днес (0) | Вчера (6)

Идея: Допълнителни застраховки надграждат здравноосигурителния модел

09 Юли 2018 09:44 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 юли 2018, 18:00

Като една от причините за ниския обхват на допълнителното застраховане се сочи прекалено големият пакет на здравната каса

Два са вариантите за развитие на здравноосигурителния модел у нас – с въвеждане на допълнително застраховане за услуги извън поетото от здравната каса или на конкурентни на НЗОК фондове, смята председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. "Моделът, който сме избрали – солидарният модел с 8% здравна вноска, не позволява всички плащания, които се случват в системата, да се регламентират чрез фонда. Голям е процентът на доплащанията от пациентите извън рамките на здравното осигуряване. Това предизвиква необходимостта да се ревизира здраноосигурителният модел с възможността за надграждане или с конкурентни фондове на НЗОК. Ще се обсъдят няколко варианта за това как може допълнителните плащания, които стават по отношение на дефицитни изделия или други процедури в болниците, да се случат през застрахователните или осигурителните фондове", обясни тя вчера пред БНР, пише в днешния си брой в. Сега. Дариткова припомни, че се очаква в скоро време здравният министър Кирил Ананиев да предложи два нови модела за финансиране, контрол и развитие на здравния модел. Все още се обсъждат различни варианти, допълни тя.
Идеята е да има допълнителна застраховка над задължителната здравна вноска, "защото здравното осигуряване като солидарен модел гарантира основен пакет, който трябва да бъде ясно дефиниран, и всички останали услуги и процедури да може гражданите да избират дали да се застраховат за тях, или да останат с плащания от джоба в случай на необходимост, както сега", уточни Дариткова. "В момента хората, плащайки здравна осигуровка, им се налага да доплащат за медицински изделия, а когато се наложи за едно медицинско изделие да се доплати кеш 1000 лева при необходимост от спешна интервенция, това е далеч по-голям проблем за хората, отколкото, ако се застраховат с по-малки суми", аргументира се тя. Според Дариткова гражданите ще имат избор между различни индивидуални пакети, които ще им се предлагат от застрахователните компании.
Възможност за допълнителни здравни застраховки у нас има от години, но те обхващат малка част от населението, основно работещи в големи компании, които поемат и допълнителните вноски на служителите си. Като една от причините за ниския обхват на допълнителното застраховане се сочи прекалено големият пакет на здравната каса. По закон допълнителните фондове могат да поемат услуги и лечение само извън пакета на НЗОК. При предишния кабинет "Борисов" възможността за разделяне на пакета на касата на основен и допълнителен, с което да се редуцират поеманите от НЗОК услуги и да се даде тласък на допълнителното осигуряване, беше регламентирана законово. След това обаче поправката беше отменена от Конституционния съд, защото в закона не беше изрично записано какво гарантира НЗОК – например лечението на спешни състояния и  социално значими болести, а не защото философията на промяната противоречи на основния закон. От ГЕРБ обаче не пожелаха да приемат разделянето на пакети в рамките на предишния парламент.
На този етап не се предвижда вдигане на задължителната здравна осигуровка, каза още Дариткова.

Необходима e демонополизация на НЗОК и конкурентни здравни каси. Това каза д-р Николай Болтаджиев от Сдружението на частните болници в интервю за предаването "12+3" по БНР. "Това е лесно осъществимо, това го обещаха и политиците и в програмата на управляващите е записано. Аз считам, че демонополизацията на Касата е добрият модел, тъй като сегашният модел очевидно не работи", добави той.
Проблемът не е в основния пакет, а в монопола на НЗОК, каза още д-р Болтаджиев: "Ако този модел се промени, считам, че една конкуренция между равнопоставени здравни каси би подобрила и качеството и би решила някои от основните проблеми в здравеопазването".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив