23 Април 2024, 13:23 Днес (5) | Вчера (13)

Идеята за допълнителното облагане от общините може да се появи отново следващата година

18 Септември 2015 09:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 септември 2015, 01:26
Под лиценза на creativecommons

Управляващите не са се отказали от идеята общините да могат да облагат допълнително доходите, но ще отложат прилагането й поне с година

Според вицепремиера Томислав Дончев трябва да водят собствена икономическа политика и допълнителните приходи от данък ще им позволят това, информира БНР.

Повечето парламентарни сили искат част от 10-процентния данък, събиран от държавата, да бъде преотстъпван на общините, а не те да облагат допълнително доходите. Държавният бюджет обаче засега няма ресурс за подобна мярка, смятат депутатите.

Възможността общините да налагат до 2% данък върху доходите е добра, но не е правилно разбрана, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. 

"Идеята беше такава - ако има населено място, община с много инвестиции, с ниска безработица и в същото време с много високи изисквания, примерно, на този бизнес за нова инфраструктура или каквито и да било публични услуги, Общинският съвет, не кмета, да вземе едно такова решение в зависимост от нуждата, и да определи една такава добавка", обясни Дончев. 

На въпрос дали все пак текстовете могат да останат в данъчните закони, приложими за догодина, Дончев отговори: "Най-вероято дискусията трябва да тръгне наново с всички аргументи. Има различни версии, примерно има предложение на Националното сдружение да се запази модела, но да бъде под 10% т. е. държавата да отстъпва част от данъка, каквато идея също може да се разглежда". 

Но хазната не може да си позволи тази промяна от догодина, категоричен е Радан Кънев от Реформаторския блок. "Мисля, че Министерството на финансите няма готовност за този бюджет да се раздели с тези 2%. Все пак там е въпрос и на сметки. Може би времето за този разговор е догодина", каза той. 

Според бившия финансов министър Петър Чобанов всъщност хазната има ресурс да направи промяната от догодина, но може да преотстъпи не два, а един процент от данъка за общините. "Съответно това би могло, в зависимост от конкретния размер, да намали изравнителната субсидия, която се предоставя на общините или поне част от нея, а останалата част да си бъде един допълнителен приход за общините", каза Чобанов. 

Освен това законодателството и в момента им предоставя възможност да определят размерите на местните данъци и такси, според доста широк диапазон, коментира Радан Кънев. Повечето общини не смеят да го изпълнят докрай т.е. не налагат най-високия възможен данък, смята обаче той. 

"Заради това към момента за допълнителното разширяване на диапазона, в който общините могат да определят местните си данъци и такси не може да се говори. Те трябва да работят по-усърдно при събираемостта на постъпленията от тях, категорични са депутатите", заяви Кънев.

"Управляващите дадоха заден ход за допълнителния данък до 2% заради предстоящите избори. Имам подозрения, че след изборите ще го направят". Това пзаяви в ефира на bTV Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на БСП. Тя отбеляза, че законопроектът още си стои на страницата на финансовото министерство, въпреки че вчера председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че идеята няма да бъде обсъждана дори в Министерския съвет. 

Социалистката посочи, че в програмата на правителството е записано, че данъците няма да се вдигат, а с това предложение се вдигат, смята тя. По думите на Нинова в бюджета има събрани 2 млрд. лева повече приходи. "Няма логика да имаш 2 млрд. лева повече в бюджета и в същото време да вдигаш данъците на тази беднотия”, коментира Нинова. Имаме съмнения дали този излишък съществува, или е изхарчен, отбеляза още Корнелия Нинова. 

Обещават, че ще оставят у хората повече разполагаем доход, а в този данъчен закон пише, че 500 млн. лева допълнително ще се вземат от хората, допълни тя.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив