29 Март 2024, 09:28 Днес (1) | Вчера (11)

Издирването на изчезнали след бурята в Македония продължава

08 Август 2016 09:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 8 август 2016, 16:14
Снимка: Бгнес

Днес предстои среща между българската група пожарникари и щаба в Скопие, който ръководи действията за справяне с бедствието. На нея се очаква да се разбере дали Македония има нужда от допълнителна помощ

Днес в Македония е ден на национален траур за жертвите на опустошителната буря, която връхлетя Скопие и околностите в събота. Над 20 души загинаха, а над 100 пострадаха, след като буря с проливни дъждове и ветрове със скорост над 70 км в час причини тежки наводнения.

И тази нощ над Скопие продължи да вали дъжд, съобщава БНТ. След бурята от събота най-тежко е положението в кварталите "Гази баба", "Ченто", Стайковци, "Срешево", "Смилковци" и селата около столицата. Пред държавната телевизия македонският журналист Владимир Перев коментира, че земята вече е преовлажнена и сега дори малки дъждове могат да предизвикат нещастия. "Може да се каже, че става дума за водна бомба, но и никой не може да отрече вината на властите в последните 30-40 години в Македония", коментира той.

Към момента с Македония се издирват около 10 души, съобщи пред Би Ти Ви главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". Два екипа на дирекцията, заедно с двва аварийно-спасителни екипа на Столичната община заминаха снощи за Скопие, за да се включат в спасителните дейности след бурята.

"Нашите момчета всеки момент ще се включат реално в действията. Очаквам да им поставят задачи от Кризисния щаб, като задачите най-вече ще бъдат свързани преди всичко с издирване и спасяване", заяви Николов пред агенция "Фокус". По думите му има готовност при, ако македонската страна поиска допълнително помощ, натам да бъдат изпратени още сили.

Днес предстои среща между българската група пожарникари и щаба в Скопие, който ръководи действията за справяне с бедствието. На нея се очаква да се разбере дали Македония има нужда от допълнителна помощ.

Двегодишно дете е най-малката жертва от катастрофалните наводнения в събота срещу неделя в съседна Република Македония. Двегодишният Енес е загинал заедно с дядо си в скопския квартал "Ченто", където има и най-много жертви. От вътрешното министерство тази нощ публикуваха имената на жертвите, които са идентифицирани. Сред загиналите има и двама души от град Крива Паланка, който се намира на по-малко от 5 км от границата с България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив