05 Октомври 2024, 23:13 Днес (0) | Вчера (1)

Излишъкът в бюджета се излива в пътища?

16 Октомври 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Идеята на Ахмед Доган обсъдена във Вашингтон

Има идея излишъкът в бюджета за тази година да се даде като субсидия на държавната компания "Автомагистрали". Така парите ще могат да се инвестират през следващата година в пътища след провеждане на търгове за изпълнители. Тази идея са обсъдили ръководителят на мисията на МВФ Джералд Шиф и финансовият ни министър Милен Велчев, който в момента е на посещение в САЩ.
Конкретният размер на сумата все още не е обсъден, уточниха от финансовото министерство. По оценки на МВФ и министерството преизпълнението на приходите в хазната тази година ще е между 230 и 474 млн. лв. Неотдавна лидерът на ДПС Ахмед Доган поиска част от излишъка във фискалния резерв да се инвестира в инфраструктурни проекти и по-специално за пътища. Сокола дори посочи сумата 1 млрд. лв. Тогава Велчев заяви, че се мисли по тази идея, но от фонда застанаха срещу нея. Аргументът беше, че всеки държавен разход за такива проекти трябва да минава през бюджета и да е в рамките на планирания дефицит. Според заместника на Велчев Красимир Катев и редица български финансисти е по-добре фискалният резерв да се използва за погасяване на външен дълг вместо за инфраструктура.
Фондът и Велчев все още не са се разбрали за дефицита в хазната за догодина. Очакванията са фондът да даде окончателна позиция преди проектобюджетът да влезе в парламента. Финансовото министерство продължава да иска дефицитът за 2004 г. да е 0,7% от БВП, докато хората на фонда настояват той да е 0 или най-много 0,5%. МВФ възприема много аргументите на българската страна, станало ясно на срещата между Велчев и Шиф. Фондът обаче все още бил обезпокоен от високия дефицит по текущата сметка.
По време на визитата Велчев щял да отстоява позицията, че не трябва да се опрощава дългът на Ирак към страната ни.

ОПАСЕНИЯ
За първи път в Бюджет'2004 МВФ и Велчев ще предвидят компенсаторни механизми, които да опишат как ще действа правителството, в случай че дефицитът по текущата сметка остане висок и през следващата година. Опасностите щели да са по-сериозни, ако този висок дефицит не е съчетан с ръст на чуждите инвестиции. "Сигурни сме, че няма да сме свидетели на такъв негативен сценарий. Но, ако все пак събитията се развият така, трябва да сме уведомили фонда какви конкретни действия ще предприемем за намаляване на бюджетния дефицит", обясни Велчев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив