25 Април 2024, 02:27 Днес (0) | Вчера (12)

Икономист: Заем няма да повиши пенсиите и доходите

12 Март 2013 10:44 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2013, 10:45
Под лиценза на creativecommons

Според Кольо Парамов обаче България не може да се справи без вземането на кредити

„Аз съм скептичен и бях много учуден от предложението на Кристалина Георгиева за вземане на заем”, каза в студиото на „Здравей, България” по Нова Телевизияикономистът Георги Ангелов на въпрос трябва ли държавата да вземе заем, за да се повишат пенсиите и доходите.

 

Според него еврокомисарят говори за България все едно е Германия. По думите му за последните четири години ние имаме 6 милиарда лева бюджетни дефицити и това не е пренавиване на бюджетните дисциплини.

„Ние не сме Германия, за да кажем, че можем да разпуснем”, каза Ангелов и допълни, че тази година има голямо увеличение на пенсиите и на бюджетните разходи.

 „Ако се влоши икономиката заради тази политическа несигурност, ние почти достигаме тавана от 3%, над който следват наказания”, аргументира се експертът.

„Нямаме никакъв друг начин, освен да се вземе заем”, смята икономистът Кольо Парамов. Според него заемът няма да бъде 1 милиард лева, а много повече. „За последните 4-5 години ние имаме сбъркана финансова матрица и тази криза ще ни изиграе много лоша шега”, каза той.

По думите му е трябвало още в началото да се осигури по-висок дефицит, около 2.5%, и на базата му е трябвало да развием сериозно бюджетно стимулиране на стопанството и да вземе друг модел на поведение.

„България не може да се справи без вземането на кредити”, каза Парамов.

На въпрос как хората ще усетят вземането на един такъв заем Ангелов отговори, че в началото ще се усетят позитивите от него, но след това всички домакинства ще усетят негативите му, защото ще трябва да започнем да го връщаме. „Този заем няма да ни помогне”, категоричен е Ангелов.

Кольо Парамов каза, че на държавата й трябва 1 милиард лева само за НЕК, 2 милиарда лева за стабилизиране на вътрешните финанси. „Който казва, че в тази тягостна обстановка можем да минем без пари, просто ни баламосва”, допълни той.

На въпрос клати ли се валутният борд Ангелов отговори, че очевидно малка група от хора биха спечелили от това да се върне хиперинфлацията. „Това не трябва да се повтаря в никакъв случай”, каза той.

„Валутният борд не трябва да пада”, каза Парамов. Според него обаче, ако нямаме добра икономическа политика, той ще падне.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив