20 Април 2024, 01:38 Днес (0) | Вчера (10)

Инвеститорите се насочват към по-малките населени места

10 Април 2018 09:05 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 април 2018, 09:06

В процес на сертифициране са 14 проекта за 276 млн. лева

От началото на годината почти половината от потенциалните чужди инвеститори разглеждат като възможна локация за бизнеса си по-малки населени места. Тенденцията се наблюдава при общините с развиващи се прилежащи индустриални зони, показва справка на министерство на икономиката, пише в. Монитор.

Чуждите предприемачи се интересуват от стимулите, които Законът за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) предлага за общини с по-висока безработица. За да отговори на тази тенденция държавата вече подписа редица меморандуми през последните месеци с общините Кърджали, Сандански, Стара Загора и др. "Засилваме контактите с местните власти, защото това ни дава възможност да реализираме проекти ад-хок, при заявен инвеститорски интерес. В такива случаи най-често общината предоставя терена, а държавата може да се включи с изграждане на инфраструктурата", коментира за "Монитор" зам.-министърът на икономиката Александър Манолев.

От началото на годината има 10 сертифицирани проекта от министерството на икономиката на обща стойност 588 млн. лева, които предвиждат разкриването на 800 работни места.

В процес на сертифициране са 14 проекта за 276 млн. с потенциал за около 1100-1200 работни места. Преобладава интересът към секторите за производство на авточасти, растителни и животински масла, ИТ, здравеопазване, логистика и др.

Интересът на чуждите капитали е голям и към развитите индустриални зони, като тази в близост до София - Божурище. "В момента ръководството на зоната е в контакт с представителите на министерство на транспорта, за да могат идейно да изчистят концепцията какви точно нужди има, за да може да се върви към проектиране на интермодалния терминал", обясни развитието на проекта зам.-министър Манолев.

Министерството на икономиката има големи амбиции да развитие и зоната във Видин. На морето, в Бургас, тече проектът за увеличаване на площта на индустриалната зона, тъй като вече е почти запълнена. Еталон за развитие е публично-частното партньорство е Шумен, както и Пловдив, който даде сериозен ефект върху местната икономика.

"Интерес има и от големи от големи чужди компании към Северна България, отчитат от министерството. Целта е да се подобри балансираното развитие на регионите. За това ще помогнат и предстоящите промени в ЗНИ. Експертите на икономическото министерство в момента анализират възможността да насърчаваме и по-малки компании като инвеститори и да ги насочват към по-малки общини и по-малко населени места. "Важни са и секторите, които насърчаваме, защото процеса по навлизане на нови инвестиции не трябва да поставя в по-лоша ситуация съществуващия бизнес. Затова е важно да намерим правилните механизми да насърчаваме инвестициите в сектори, които търпят развитие, а не в такива, стигнали своя пик", смята Манолев, но допълва, че държавата не може да спрем никой да инвестира, там където е решил.

Инструментариумът на ЗНИ за подпомагане на бизнеса у нас дава резултати, около 20 млрд. лева инвестиции, голяма част от тях са сертифицирани по закона за последните 10 години. В момента се работи по намаляване на административната тежест по кандидатстване за сертифициране така, че фирмите да бъдат улеснени и то най-вече откъм изисквания за документи. Самото сертифициране след получаване на целия пакет необходими документи в Българската агенции по инвестиции става за доста кратко време - 2 до 3 седмици.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив