27 Април 2024, 03:36 Днес (0) | Вчера (11)

Инвестициите в условията на труд повишават производителността на предприятията

26 Октомври 2017 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 октомври 2017, 16:27

Към 2030 г. се очаква работещите на възраст над 55 години да представляват повече от 30% от работната сила в много европейски страни

Инвестициите в здравословни и безопасни условия на труд допринасят за благосъстоянието на работниците и са ключ към повишаването на производителността на предприятията. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров при откриването на национална конференция на тема "Здравословни работни места за всички възрасти".

Конференцията, сред чиито организатори е Министерството на труда и социалната политика, е част от Европейската седмица по безопасност и здраве при работа. Целта на инициативата е да се засили ролята на превенцията за намаляване на трудовите злополуки и професионалните болести чрез представяне на добри практики при управлението на безопасността и здравето в предприятията. Акцент на конференцията са политиките, насочени към уязвимите групи работещи във връзка със застаряването на работната сила и осигуряването на условия за устойчив и продължителен трудов живот.

За да се развива икономиката и за да се осигурява по-голяма защита на работещите, в нея трябва да се прилага комплексен подход към проблемите на безопасността и здравето при работа.  Необходимо е обединяване на усилията, партньорството и споделената отговорност между институциите, социалните партньори и обществените групи на национално и местно равнище, както при определяне на принципите на политиката и необходимите действия, така и при тяхното реализиране, подчерта заместник-министър Лазаров. 

Като основно предизвикателство той посочи тенденцията на застаряване на работната сила в Европа. Към 2030 г. се очаква работещите на възраст над 55 години да представляват повече от 30% от работната сила в много европейски страни.  Поради това, както в много страни, така и в България пенсионната възраст се повишава и се предполага, че много работници ще имат по-дълъг  трудов живот, което води до по-дълго излагане на професионалните рискове, каза Лазаров. Според него, за да се избегне по-високата честота на влошено здраве, са необходими усилия за осигуряване на безопасни и здравословни усилия на труд през целия професионален живот.

Застаряващата работна сила е причина за различни предизвикателства за всички, ангажирани в управлението на безопасността и здравето при работа. За преодоляването им са необходими не само обединени усилия, но и промяна в нагласите и моделите на управление и поведение както на правителството, така и на бизнеса и обществото като цяло, каза заместник-министър Лазаров.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив