27 Април 2024, 22:29 Днес (0) | Вчера (11)

Интензивни отделения с мними болни да не получават пари, предложи здравният министър

18 Април 2013 14:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 април 2013, 14:21
Под лиценза на creativecommons

Сега масовата практика е от 10 регистрирани само двама реално да се нуждаят от такива грижи

Строг контрол и санкции за болниците с интензивни отделения предлага министърът на здравеопазването проф Николай Петров. Това стана известно след неговата среща с пациентските организации по повод Европейския ден на пациента.

Интензивните отделения бяха сред най-ощетените при новите размери на лимитите за болничното финансиране, срещу които протестираха лекарите от цялата страна. По думите на министъра освен въпроса за финансирането при тях стои и цялостният проблем с начина им на работа. 

"Трябва да дефинираме няколко прости неща – какво е интензивен пациент, но трябва да бъде казано точно, и да не дава възможност за интерпретация. Второ – трябва да бъде казано ясно - коя е базата за интензивна грижа, на какви условия трябва да отговаря, и да няма понятието "и други". Един тотален оглед, една тотална яснота", заяви той. 

Сега масовата практика е от 10 регистрирани само двама реално да се нуждаят от такива грижи. Това трябва да се санкционира, обясни министъра. Ако се уловят такива случаи, отделенията ще бъдат лишавани от средства за един месец, а за следващите три месеца ще получават толкова пари, колкото са били реалните случаи, а не общият брой, докато на се научат да не надуват бройките, предложи Петров. 

По думите му работна група вече разглежда Наредба 40 и разделът "Интензивно лечение", вписан в нея. "Там ще се преработят някои неща, като се започне от заглавието. Всеки, който покрива изискванията в Наредбата, ще може да сключи договор с касата, и да осъществява процедури", поясни Петров.

Пациентските организации представиха на министъра меморандум с всичките си искания за реформа в здравната система. Документът съдържа близо 70 точки и ще бъде допълнен след днешната среща. Освен в здравното министерство той ще бъде внесен и в Министерския съвет, защото предвижда по-комплексни мерки. Една от тях е например създаването на фонд за лечение на неосигурени пациенти, който да се финансира от държавния бюджет.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив