25 Април 2024, 12:48 Днес (6) | Вчера (12)

Информират прокуратурата за липси на 126 000 тона жито от резерва

18 Ноември 2003 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

"Това е клевета, ще заведа иск за 1 лев", контрира обвинен в измама Хлябът ще поскъпне още, прогнозира Пламен Моллов от НДСВ

Граждански комитет "14 декември" заедно с Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите "Хляб за България" ще поискат от Софийската градска прокуратура да провери част от количествата жито от Държавния резерв, съобщиха двете организации. Според тях от складовете на резерва липсват 126 000 т жито. Твърденията ни се базират на резултатите от проверките на НСБОП и на Национална служба "Зърно", които в голяма степен съвпадат с наблюденията на Граждански комитет "14 декември", каза координаторът на организацията Пламен Даракчиев.
"Установени са липси в следните държавни зърнобази и външни съхранители - врачанската "Враца Агро и Техник", "Нови български мелници" в Елин Пелин, в склад на резерва в Образцов Чифлик, зърнобаза в село Зафирово, силистренската "Зърнени храни", зърнобаза "Дулово", базата във Велико Търново и др.", пише в декларацията на комитета.
"Продължават да тегнат съмнения за присвояване на зърно от резерва на един от големите външни съхранители - кооперация "Симид 1000" със седалище Пловдив", категоричен е Бекяров.
"Това е абсолютна клевета. Аз не мога да обявя какви количества съхранявам от резерва, тъй като това е класифицирана информация. Ако Бекяров наистина твърди подобно нещо, ще заведа иск за 1 лев", контрира шефът на "Симид 1000" Борис Инчев. На подозренията, че кооперацията продава на цени под средната себестойност за сектора Инчев отговори, че има механизми да поддържа цените си конкурентни.
Има потенциална опасност цената на хляба да продължи да нараства, ако засетите площи останат 6,5 млн. дка, прогнозира вчера шефът на парламентарната комисия по земеделие Пламен Моллов. Той призна, че въпреки отпуснатите субсидии за сеитбата и освобождаването на 100 000 т зърно от резерва, пазарът не може да бъде повлиян напълно и ще се наложи внос.
НОНСЕНС
Като министър на земеделието и горите не контролирам Държавния резерв, коментира Мехмед Дикме пред БТА. В същото време чрез пресцентъра си той съобщи, че в началото на лятото разпоредил да се извърши проверка на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси". И тя не е констатирала липса на зърно. Интересно по каква логика някой, който не контролира нещо, разпорежда то да бъде проверявано?!

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив