19 Май 2024, 17:23 Днес (0) | Вчера (0)

Искания на личните лекари са взети предвид, увери министър Петър Москов

30 Март 2016 13:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 март 2016, 13:05
Getty Images

От БСП призоваваха премиера и управляващото мнозинство "да прекратят войната срещу здравето и живота на българските граждани"

Частта от мотивирани искания на личните лекари е взета предвид в решението на НЗОК и в промените в пакета дейности, гарантирани с бюджета на касата. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Петър Москов след като по искане на ПГ на "БСП лява България" запозна депутатите със състоянието на здравната система, предаде БТА. Социалистите поискаха Москов да даде обяснение във връзка с протеста на личните лекари.

Министърът заяви, че е върната възможността за 24-часов ангажимент на личния лекар спрямо пациента, върнати са и профилактичните преглади за хипертоници. "Запазваме възможността на пациентите за два прегледа при специалист и връщаме възможността личния лекар четири пъти да преглежда пациента, като за това са осигурени допълнително 4.3 млн. лв.", уточни Москов.

Той допълни, че отпада санкционирането на лични лекари при надвишаване на броя направления за специалист. Санкции ще има, когато на ниво РЗОК се изчерпа общото количество направления, уточни той.

"За всичко резонно аз съм на разположение и реагираме адекватно", коментира министърът. Той обаче подчерта, че не може да приеме нежеланието на лекари да има ясни критерии за резултат от дейността на всяко едно ниво на лечебната система. "Всичко, що касае качеството на системата, трябва да бъде детайлно разписано в методиката на касата", подчерта Москов.

В пленарна зала министърът очерта параметрите на приетото вчера решение на Надзорния съвет на НЗОК по отношение на Националния рамков договор. Москов заяви, че от нормативна гледна точка всички необходими актове са приети и обнародвани. Няма намаление на обеми и на цени за дейности, посочи министърът.

Премахнахме възможността за доплащане от пациента на дейности, които се покриват от НЗОК, отбеляза Москов. Премахнахме и възможността придружители на деца до 7 години и на инвалиди да заплащат като придружители в болница, каза той.
Очевидно е, че с решението на НЗОК се гарантират финансовите параметри на стабилност на системата и се дават нови възможности за лечение на пациентите, каза министърът. По думите му това не е достатъчно, но е стъпка в правилната посока.

Министър Москов каза, че днес ще се срещне с председателя на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров.

Лидерът на БСП лява България Михаил Миков призовава премиера и управляващото мнозинство "да прекратят войната срещу здравето и живота на българските граждани, която се води в сектор Здравеопазване". По думите му, "в сектора има неразбиране на проблемите, хаос и милиони български граждани, лутащи се между отделните здравни заведения". "Същият този министър от правителството е издал преди 2 дни една заповед, с която е възложил на лечебните заведения, независимо дали са частни или държавни, да правят графици и да преглеждат. Това показа за пореден път, че в здравеопазването в България положението става военно. Може би трябва да започне и мобилизация на лекарите и медицинските сестри, на санитарите. Всичко това е във връзка очевидно с едно преди известно време изказване на министър-председателя Бойко Борисов, че сме във война", коментира още Миков, цитиран от агенция Фокус.

Припомняме, вчера Надзорният съвет на НЗОК допълни Националния рамков договор за 2015 г. Решението влиза в сила от 1 април тази година.

Междувременно, протестите на общопрактикуващите лекари продължават.

Утре омбудсманът организира дискусия за здравната реформа.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7999
GBP 2.4796 2.4887 2.2781
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив