25 Април 2024, 07:43 Днес (0) | Вчера (12)

Искат 35 мил. долара за ДЗИ

24 Май 2002 в-к "Банкер" по статията работи:
A+ A-

Минимум 35 млн. щ. долара ще поиска Агенцията за приватизация от кандидат-купувачите на ДЗИ.

Най-ниската цена, на която е склонно да преглътне приватизационното ведомство, е 30 млн. щ. долара. Този слух върви из коридорите на АП от около десетина дни. Засега официално потвърждение на цифрите няма. При предишната процедура за продажбата на държавния застраховател от консорциума, оглавен от "Ти Би Ай" (TBI), бяха поискани малко над 20 млн. щ. долара за 67 на сто от капитала на държавния застраховател. Сега обаче на тезгяха са поставени 80% от акциите на ДЗИ.

Според слухове, 1 август е поредната последна дата за приключване на проточилата се почти две години продажба на ДЗИ. Този срок спомена пред медиите и изпълнителният директор на АП Апостол Апостолов. Откакто започна втората процедура за продажбата на държавния застраховател, това е може би четвъртата хипотеза за крайния срок на нейното приключване. Няма данни, че и тази дата е свързана със сериозен ангажимент.

До момента за държавния застраховател са подадени три оферти, съобщиха още от Агенцията за приватизация. Както "БАНКЕРЪ" писа, кандидат-купувачите са "Чешка Поищьовна", "Алианц", който кандидатства за института чрез застрахователно дружество "Енергия", и РОССЕКСИМБАНК. Информацията, че "Юреко" е подновил интереса си към държавния застраховател, все още не се потвърждава. "Tи Би Ай" пък отрече категорично пред медиите, че ще кандидатства повторно за ДЗИ.

Премийният приход на "ДЗИ-Общо застраховане" за първите три месеца на годината е 14.24 млн. лв., а на "ДЗИ-Живот" - 4.53 млн. лв., съобщи изпълнителният директор на дружеството Жанета Джамбазка. По неокончателни данни до април премийният приход на "ДЗИ-Общо застраховане" е 19 млн. лв., а на животозастрахователната компания - 6.5 млн. лева.

Общозастрахователното дружество е получило с 400 000 лв. по-малък премиен приход в сравнение със същия период на миналата година. "Това се дължи не на загубени пазарни позиции, а на факта, че вноските по големите договори с корпоративните клиенти са разсрочени и не са преведени еднократно, както е било през миналата година", обясни Джамбазка. Според нея, и тази година ДЗИ ще бъде лидер в животозастраховането, а в общото застраховане компанията ще се бори за първото или второто място.

Ръст на застраховките "Живот" във валута и ДЦК отбелязва държавният застраховател за първите три месеца на годината. Постъпилите премии са нараснали с около 70% спрямо същия период на 2001 година. Увеличението при здравните застраховки пък е с 27 на сто.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив