02 Юли 2024, 08:17 Днес (0) | Вчера (5)

Италиански компании проявяват интерес към ДЗИ

29 Януари 2002 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Италианските компании Bonaldi и Crastolla & Parners проявяват сериoзен интерес към приватизацията на ДЗИ и застрахователното дружество "Армеец", което също е от групата на ДЗИ, съобщиха във вторник от Агенцията по приватизация (АП).

По данни на приватизационното ведомство Bonaldi е финансово-индустриална групировка, докато втората компания е консултант, което може да означава, че се интересува от държавния застраховател за свой клиент. И в двете застрахователни компании в момента работят одитори, които трябва да изготвят приватизационните оценки. Крайният срок за това при ДЗИ изтича на 8 февруари, а за "Армеец" е средата на следващия месец. Предишната оценка на ДЗИ, която, както и сега, бе изготвена от "Делойт и Туш", бе за 35 млн. долара.
Според представители от АП мажоритарен пакет от "Армеец" (акционер в него с 93% е ДЗИ) може да бъде пуснат на фондовата борса. За целта обаче то първо трябва да стане публично дружество. За да се търгуват акциите му на борсата, е нужно и становището на финансовото министерство.
"Интересът към ДЗИ е значителен", заяви наскоро изпълнителният директор на АП Апостол Апостолов. Според публикации в пресата фирма на Марк Рич също проявява желание да купи държавната компания. Според Апостолов за приватизация ще бъдат предложени между 67 и 80 на сто от капитала на държавния застраховател, като конкретният метод за раздържавяване ще бъде обявен от агенцията в края на февруари - началото на март.
Освен за ДЗИ и "Армеец", италианските бизнесмени от Bonaldi и от Crastolla & Parners са се интересували и за стратегиите за приватизация на "Булгартабак холдинг" и БТК. "Условията за конкурсите на двете компании ще бъдат обявени през март", заяви по БНР Апостолов във вторник.

Борислав Йорданов

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Юли 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8270
GBP 2.4796 2.4887 2.3108
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив