26 Май 2024, 11:51 Днес (0) | Вчера (0)

КЗК:Промените в Наредба 11 ограничават разпределението на квотата за внос на сурова тръстикова захар

26 Април 2005 16:37 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Комисията предложи отмяна на спорния текст от Наредбата и препоръча коригиране на съществуващата ситуация

Комисията за защита на конкуренцията реши, че с последното изменение на Наредба № 11/19.12.2003 г. се ограничава и нарушава конкуренцията при разпределението на тарифната квота за внос на сурова тръстикова захар за 2005 г. и са създадени условия за придобиване на господстващо положение от страна на определено дружество. Комисията е постановила прекратяване на нарушението и е предложила на Министерство на финансите да отмени новата ал. 4 на чл. 8 от Наредбата, съобщиха от КЗК. Производството пред комисията е образувано по молба на “Захарни заводи” АД, Горна Оряховица. Първоначалните оплаквания са били насочени срещу Агенция “Митници” и нейните служители, които според твърденията на молителя умишлено са забавили обработката на документите на дружеството и по този начин са облагодетелствали “Литекс Комерс” АД и свързаните с него “Захарен комбинат Кристал” АД, Пловдив и “Захар био” АД, Русе. Впоследствие, като страна по преписката е било конституирано и Министерство на финансите, което е автор на Наредбата за разпределение на захарните квоти.
През последните 10 години въпросът с потреблението на бяла захар в страната се решава чрез внос на сурова, нерафинирана захар. Съгласно сключено споразумение със Световната търговска организация (СТО), България има тарифна квота за преференциален внос при 5% мито в размер на 250 хил. тона годишно. До 2003 г. включително, разпределението на квотата е ставало през цялата година на принципа “пръв пристигнал – пръв обслужен”, като всеки вносител е подавал заявка пред Централно митническо управление (ЦМУ) и тя е била одобрявана в съответствие с оставащите количества по квотата. Разпределението е правено всеки понеделник за подадените през предходната седмица заявки. През 2004 г. се появява тенденция за разпределение на цялата квота още през първите месеци на годината, а за 2005 г. е имало данни, че количества, надвишаващи преференциалната квота за внос, са доставени на черноморските пристанища още през месец декември 2004 г.
На 30.12.2004 г., МФ е внесло изменение в Наредба № 11, с което е посочено, че заявки ще се приемат на 1-ви януари, който е неработен и празничен ден, а първото разпределение ще се извърши в понеделник на 3-ти януари. По този начин времето за обработка на митническите декларации, придружаващите я документи и изпращането на съобщения-заявки се свежда от 1 седмица до един единствен ден.
Комисията е установила, че действително е имало забавяне при обработката на документите на “Захарни заводи” АД в митническите пунктове в гр. Варна, в резултат на което дружеството не е могло да вземе равнопоставено участие в разпределението на тарифната квота. Няма данни, които по категоричен начин да сочат на какво точно се дължи забавянето и дали то е било умишлено от страна на митническите служители. Така или иначе обаче, изменението на Наредбата един ден преди отваряне на преференциалната квота за 2005 г. е нарушило обичайния ритъм на работа на митнически пунктове и е създало напрежение сред участниците. Изменението в Наредбата е довело до изкривяване и значителна асиметрия на пазара за цяла година напред, което от гледна точка на правилата за конкуренция е неоправдано. В изпълнение на своите правомощия Агенция “Митници” е действала при условията на обвързана компетентност, което означава, че е била длъжна да се съобрази с установения в правните норми ред без да има право на преценка по целесъобразност и не би могла да носи отговорност за нарушение на ЗЗК. Комисията е предложила отмяна на спорния текст от Наредбата и е препоръчала коригиране на съществуващата ситуация.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8019
GBP 2.4796 2.4887 2.2962
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив