19 Април 2024, 02:46 Днес (0) | Вчера (11)

КЗК предяви твърдения за нарушение на "Алианц България живот" и "Енергия"

23 Юни 2017 12:02 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юни 2017, 12:04

От групата подчертават, че осъществяват своята дейност при стриктно спазване на разпоредбите и правилата, установени в действащото законодателство

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви на ЗАД "Енергия" АД твърдения за извършено нарушение – налагане на забранени вертикални споразумения за определяне на цени на препродажба в посредническите договори със застрахователните брокери по отношение на договорите за общо/имуществено застраховане, с изключение на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Това поведение, според КЗК, има за цел предотвратяване, ограничаване и нарушаване на конкуренцията на пазара на търговия на дребно със застрахователните продукти на ЗАД "Енергия" АД.
С друго свое решение КЗК предяви на ЗАД "Алианц България Живот" АД същите твърдения за извършено нарушение, изразяващо се в налагането на забранени вертикални споразумения за определяне на цени на препродажба в посредническите договори със застрахователните брокери по отношение на договорите животозастраховане.
Двете производства ще установяват евентуални извършени нарушения от страна на застрахователите във връзка с налагане на търговски практики, с които пряко или косвено застрахователните брокери, с които двете дружества се намират в договорни отношения, се ограничават да правят отбив от собственото си възнаграждение в полза на крайните клиенти.
В срок от 30 дни застрахователните компании имат право да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението.
Определенията не подлежат на обжалване.
Припомняме, преди два дни комисията представи същите твърдения за нарушение и на ЗАД "Алианц България". Тогава от застрахователната компания изпратиха отговор на запитване на ИНСМАРКЕТ, в който категорично заявяват, че не са нарушавали по никакъв начин антимонополното законодателство.
И сега от групата подчертават, че осъществяват своята дейност при стриктно спазване на разпоредбите и правилата, установени в действащото законодателство. "В нашата практика не са допускани действия, които да бъдат предмет на третиране от страна на КЗК. В тази връзка в КЗК сме представили и предстои да изложим още доказателства в защита на нашата теза", се посочва още в коментара.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив