05 Май 2024, 13:50 Днес (1) | Вчера (0)

КЗК разреши концентрацията между “Мобилтел” и “Телеком Аустриа”

27 Април 2005 14:52 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Предвид очакваните ефекти от настоящата концентрация, може да се приеме, че тя ще има съществено положително значение за българската икономика, смятат от Комисията

Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрацията на стопанска дейност, която ще се осъществи по смисъла на чл. 21, ал.1, т.2 от ЗЗК чрез придобиването от “Телеком Аустриа” АГ на “Мобилтел” АД, и постанови предварително изпълнение на решението.  Съгласно чл. 21, ал. 1, т. 2 от ЗЗК, концентрация на стопанска дейност е налице, когато едно или няколко лица, упражняващи вече контрол върху едно предприятие, придобият чрез покупка на ценни книжа, дялове или имущество, чрез договор или по какъвто и да е друг начин пряк или косвен контрол върху друго предприятие или части от него. “Телеком Аустриа” е изпълнил задължението си по смисъла на чл. 24, ал. 4 във връзка с чл. 24, ал. 1 от ЗЗК да уведоми КЗК за намерението си да осъществи концентрацията, когато общия оборот за предходната година на участниците в концентрацията надхвърля 15 млн. лв.
Съгласно чл. 28, ал.1 комисията разрешава концентрацията, ако тя не води до установяване или засилване на господстващо положение, което би попречило на конкуренцията на съответния пазар. Според становището на КРС сделката по придобиването на “Мобилтел” АД няма да създаде допълнителни бариери за навлизането на нови участници на съответните пазари и няма да доведе до промяна на конкурентната среда, тъй като концентрацията се изразява единствено в промяна на лицата, упражняващи контрол върху придобиваните предприятия. Предвид очакваните  ефекти от настоящата концентрация, може да се приеме, че тя ще има съществено положително значение за българската икономика. Стъпването на оператор с опита и репутацията на “Телеком Аустрия” на българския телекомуникационен пазар ще доведе до повишаване доверието на световните инвеститори в неговите перспективи и развитие. Комисията установи, че планираната концентрация няма да промени структурата на пазара, няма значително да попречи на ефективната конкуренция и ще има благоприятно влияние върху българската икономика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив