06 Октомври 2024, 23:28 Днес (0) | Вчера (0)

КНСБ: Ако до Коледните и Новогодишните празници правителството не изплати 13-та заплата, ще стачкуваме

10 Декември 2003 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Лидери на федерации, синдикати и съюзи-членове на КНСБ от бюджетната сфера изпратиха отворено писмо до президента, премиера и министъра на финансите

Ръководството на КНСБ и лидерите на федерациите, синдикатите и съюзи-членове на КНСБ от бюджетната сфера, изпратиха отворено писмо до президента Георги Първанов, премиера Симеон Сакскобургготски и министъра на финансите Милен Велчев, съобщи пресцентърът на КНСБ. Консултативна среща между ръководствата на КНСБ и на федерациите, синдикатите и съюзите-членове на КНСБ в бюджетната сфера - образование, наука, култура, държавно управление и администрация, здравеопазване, Българската армия, обсъди ситуацията с изплащането на 13-та заплата в бюджетната сфера. От последните изявления на Министерството на финансите става ясно, че няма намерение да се предоставят целеви средства от фактическия излишък по бюджета за изплащане на 13-та заплата в пълен размер на всички близо 440 хиляди в бюджетни организации и дейности. Подобно решение определяме като откровен цинизъм, тъй като на всички е добре известно, че работещите в образованието, науката, културата, волнонаемните в Българската армия, здравеопазването едва свързват двата края през годината, се казва в писмото на синдиката. За какви икономии може да става въпрос, когато традиционно тези системи се задъхват от безпаричие, при хроничния недостиг на средства те трябва да се чудят кое да изплатят по-напред – парно, ток, телефон и лихвите по тях, или мизерните заплати на хората си.
Припомняме, че преди един месец, на среща с лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” министър Велчев лично оповести, че за сметка на преизпълнение на приходите в държавния бюджет ще се изплати 13-та заплата и след уточняване на размера на заделената за нея сума ще се проведат специални нови консултации със синдикатите. До момента такава среща не се е състояла. КНСБ вече обяви публично, че най-вероятно истинската причина за това е договорката на българското правителство с МВФ за нулев бюджетен дефицит за 2003 г. като условие за приемане на Бюджет 2004 с дефицит 0,7% от БВП. Ясно е следствието - блокира се разходването на около 263 млн. лева, колкото е приетият дефицит на Бюджет 2003, пише още в отвореното писмо. Категорично заявяваме, че не приемаме подобни договорености да стават за сметка на хората на наемния труд в България, които и без друго непрекъснато понасят огромната социална цена на прехода, докато плодовете на икономическия растеж се консумират само от политическите и икономически елити. Призоваваме министърът на финансите сам да обясни на близо 163 хиляди работещи в системата на средното образование, на 56 000 работещи в системата на болничното здравеопазване, на близо 9 000 в системата на ХЕИ и Спешната помощ, на над 5 800 души, които работят в културата и близо 31 000 във ВУЗ и БАН защо ги излъга най- нагло и как да изкарат тежките зимни месеци на фона на непрекъснатите ценови “удари”. Отказът на правителството да изплати 13-та заплата ще означава ново страдание и нова мизерия за хората на наемния труд в България, нови разочарования и нов спад в доверието на институциите, които открито се подиграват с работещите в тази страна. Категорично заявяваме, че няма друго решение, няма друг път пред структурите ни, освен твърда борба, митинги и други протестни действия, включително и ефективна стачка, за да отвоюваме правото на работещите в бюджетната сфера да получат 13-та заплата, с която и в техните домове да влезе малко спокойствие поне около коледните и новогодишните празници. Няма да допуснем това правителство да скъса с лека ръка извоюваната от КНСБ през годините традиция за 13-та заплата. Припомняме, че за 13-тото плащане са нужни максимум 110 млн. лева и малко над 41 млн. лева за осигурителни вноски за сметка на работодателя. Обратно в бюджета ще се върнат около 8 млн. лева от данъка върху дохода и близо 30 млн. лева от осигурителните вноски. При обявеното преизпълнение на приходите и направените вече допълнителни плащания за коледна добавка към пенсиите, за общините и за нужди на здравеопазването не намираме причина за отказ от 13- тото плащане в пълен размер за всички работещи в бюджетни организации и дейности! Ако до оставащите броени дни до Коледните и Новогодишните празници правителството не изпълни поетия от него ангажимент за изплащане на 13-та заплата, заявяваме, че ще пристъпим към ефективни протестни и стачни действия, завършва отвореното писмо до институциите.
 
 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 04 Октомври 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7717
GBP 2.4796 2.4887 2.3212
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив