03 Май 2024, 19:41 Днес (0) | Вчера (13)

КНСБ алармира за подготвян правен погром в трудовите отношения

20 Февруари 2014 16:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 февруари 2014, 16:57

Синдикалистите не приемат предложенията на депутата Петър Кънев

КНСБ алармира обществеността за готвен гласен погром на правната уредба на трудовите правоотношения. Към внесения от Министерски съвет в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда (КТ) са постъпили предложения от народния представител от Коалиция за България Петър Кънев.

"Като не оспорваме правата на народните представители на законодателна инициатива, включително и към вече внесени законопроекти, заявяваме, че по-голямата част от внесените предложения от Петър Кънев са насочени към орязване на права на работници и служители. Те имат противоконституционен характер и подозрително съвпадат с някои от предложенията на БТПП и БСК, свързани с т.нар. облекчение на бизнеса от "административна тежест”", се казва в нарочно съобщение от синдиката.

Опасни, необмислени и противоконституционни са предложенията, чрез които се цели отпадане на близо десет члена от КТ. Те уреждат реализацията на правото на синдикално сдружаване, синдикалната закрила, правилниците за вътрешния трудов ред, правомощия, свързани с контрола по спазването на трудовото законодателство, някои режими по организацията на работното време и ползването на годишните платени отпуски, смятат от КНСБ.

Инициирани като облекчаващи малките и средни предприятия, тези предложения повдигат въпроси за действието и приложението на някои норми от Конституцията. На първо място, поставяме въпроса за дискриминационния им характер спрямо работещите в микро, малки и средни предприятия и поставянето им в неравностойно положение спрямо работещите във всички останали предприятия. На второ място, предлаганите промени влизат в противоречие с принципа на Конституцията за еднаквите правни условия, които трябва да се създават от закона за всички правни субекти, които осъществяват стопанска дейност. На трето място, част от тях пряко нарушават конституционния принцип за правото на сдружаване и законовите условия за реализацията на това право. Създават затруднения за работниците и служителите, поставят ги в неизгодно положение с оглед реализацията на правото им на сдружаване, категорични са експертите на синдиката.

Неприемлива е и предлаганата промяна в чл. 138а от КТ, чрез който работодателят има възможност да въведе за определен срок непълно работно време, ако и доколкото представителите на работниците и служителите са дали предварително съгласие за това. Народният представител предлага вместо съгласие да се търси мнение от работниците и служителите чрез предварителни консултации. Опасните последици на това предложение се крият в намаляващата база за изчисляване на плащания по КТ (обезщетения, трудови възнаграждения) и на осигурителни плащания по Кодекса за социално осигуряване, обясняват от КНСБ. Приемането на това предложение ще постави в неизгодно положение работещите не само като директна последица от намаляването на работното им време, а и като възможни негативи за тях от евентуално последващо прекратяване на трудовите им договори. Подобно предложение бе обсъждано като антикризисна мярка през 2009 и 2010 г. Тогава то бе прието като противовес и баланс в интерес на работника – да му се предостави обезщетение за времето, през което няма да получава пълното си възнаграждение не по негова вина, включително и да се уреди правото му едностранно да прекрати трудовия си договор със запазване на всички благоприятни осигурителни и трудово-правни последици от това.

От КНСБ са категорични, че не могат да приемат подобни предложения.


Предложенията на народния представител от Коалиция за България Петър Кънев към внесения от Министерски съвет в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда могат да бъдат изтеглени ОТТУК

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 03 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив